MENÜ
2024. október 18.
Lukács

Elveszett madárfajok listája

drive.hu

2022-ben 135 fajjal indult a lista, 2024 júliusában pedig 126 madárfajt tartottak számon elveszettként.

A világon nagyjából 130 olyan madárfaj létezik, melyet már több mint 10 éve senki sem látott, így a szakemberek eltűntként tekintik. Előfordul azonban, hogy egy-egy faj hosszú évek után előkerül, éppen ezért jött létre a madárfajokat számon tartó lista.

2022-ben alapították meg a „Lost Bird List“ nevű listát, amin olyan madárfajokat jegyeznek fel, melyeket már legalább egy évtizede nem észleltek, írjaa Turista Magazin. A lista az évek során folyamatosan változik, mivel a madárrajongók folyamatos megfigyelése során gyakran előkerülnek, de az is előfordul, hogy valamelyik madárfaj eléri a 10 éve nem látott státuszt. A taxonómiai korrekciók miatt például azokat a madarakat, amikről azt hitték, hogy külön fajok, kiderült, hogy alfajok, így ezeket összevonták.

A legutóbb megtalált madárfajt, a Mussau trillert (Lalage conjuncta), Joshua Bergmark észlelte és fényképezett le 2024. júniusában Mussau szigetén, ahol egy madarászcsoportot vezetett. A madárfajt utoljára 1979-ben dokumentálták itt. Az erdei madár a sziget belsejében lévő sűrű erdőben kifejezetten a magasabb fákat szereti, így ez pluszban megnehezíti a megtalálását.

2022-ben 135 fajjal indult a lista, 2024 júliusában pedig 126 madárfajt tartottak számon elveszettként. Azóta összesen 14 fajt találtak meg, amit a Lost Bird List oldalán fel is sorolnak, köztük van például a black-naped pheasant pigeon (Otidiphaps nobilis insularis), azaz a fekete nyakú fácángalamb, amelyet 126 éve nem észleltek, de 2022 szeptemberében újra felbukkant egy példány. De újra megjelent a white-tailed tityra (Tityra leucura) elnevezésű madár is, amelyet 2022 előtt 194 éven át senki sem látott.

Habár az említett esetek reményt kelthetnek, hogy a régóta elveszettnek hitt madárfajok újra felbukkannak, csak idén kilenc fajt jegyeztek fel a listára, melyeknek utolsó dokumentált észlelései óta egy évtized telt el. A kilenc faj közül négy Pápua Új-Guineában honos, egy pedig különösen veszélyeztetettnek minősül: a fogasgalamb vagy bagolycsőrű galamb (Didunculus strigirostris).