MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
Így juthat tovább a 16 közé a magyar válogatott

Így juthat tovább a 16 közé a magyar válogatott

player.hu / Kolumbán Antal

Mi kell ahhoz, hogy a magyar válogatott bejusson az Európa-bajnokság legjobb 16 csapata közé?

Két kör után nulla ponttal, mínusz négyes gólkülönbséggel negyedik a csoportjában Magyarország.

A hatpontos németek már biztosan ott vannak a 16 között, és az is eldőlt, hogy második helynél rosszabb pozícióban nem végezhetnek. Svájc négypontos, kiváló helyzetben van, eldőlt, hogy utolsó már nem lehet, második és harmadik viszont igen. A skótok egy ponttal jelenleg a harmadikot, maximum a második helyig jöhetnek fel, de az utolsó helyen is végezhetnek.

A csoport állása; forrás: UEFA

Hogyan juthat tovább a magyar válogatott?

Az első és legfontosabb: vasárnap nyernie kell Skócia ellen a csoportkör utolsó fordulójában, ebben az esetben csoportharmadik lesz.
Ha ez megvan, akkor jöhet a matek.

Az Eb legjobb 16 csapata közé a csoportok első és második helyezettjei mellett a négy legjobb csoportharmadik jut be. Vagyis a hat csoportharmadik közül – egy skótok elleni győzelem esetén – kettőt meg kell előznie a magyar válogatottnak.

Nehéz jelenleg tisztán látni az esélyeket, mert egyedül az A-csoportban ment le a teljes két forduló. A B-ben egy meccset játszottak, ott a harmadik helyen egy ponttal az albánok állnak, de a horvátok is egypontosak. Az utolsó fordulóban azonban Albánia–Spanyolországgal, Horvátország–Olaszországgal játszik, így elképzelhető, hogy a B-csoport harmadik helyezettje egy ponttal zár. Ha ez összejön és a magyar válogatott legyőzi a skótokat, akkor a fennmaradó négy csoportharmadik közül még egyet kellene megelőznie Marco Rossi csapatának.

Az már látszik, hogy a magyar válogatottnak az a legjobb, ha a csoportok első és második helyezettjei elhúznak és a csoportharmadikok minél kevesebb pontot szerezve végeznek.

Jelenleg azért nem könnyű látni az esélyeket, mert a második körös meccsek tegnap kezdődtek. A C-csoportban az egypontos dánok az angolokkal játszanak, elképzelhető, hogy Dánia egy ponttal várja majd az utolsó Szerbia elleni meccset, ez persze nem biztos, az viszont igen, hogy nullás gólkülönbséggel, egy ponttal állnak a dánok és most egy olyan meccs jön, ahol nem favoritok.

A D-csoportban a hollandok és a franciák nyertek az első körben, most viszont egymás ellen játszanak, így egyelőrr biztosan nem jut tovább mindkét csapat. A lengyel–osztrák meccsen az ikszért kell szurkolnunk, abban az esetben mindkét válogatott egypontos lesz az utolsó kör előtt, és a holland–francia kettőssel játszanak.

Az E-csoportban két meglepetés is volt, a románok legyőzték az ukránokat, a szlovákok a belgákat. Románia a három pontjával és a plusz hármas gólkülönbségével nagyon jól áll, ha az esetleges csoportharmadikokat nézzük és azzal kalkulálunk, hogy esetleg három, max négy ponttal zárnak a románok.

Az F-csoport hasonló a D-hez, a két győztes egymással játszik, török– portugál meccs jön, így itt azért kell drukkolni, hogy a csehek és a grúzok ikszeljenek, és akkor az utolsó körben a török–portugál kettőssel játszanak, bár a cseh–török meccs eléggé kétesélyesnek tűnik.

A csoportharmadikok esetében a rangsorolás szabályai a következők:
1. pont
2. gólkülönbség
3. szerzett gólok
4. győzelem
5. fair play pontszám
6. selejtező összesített rangsora

2016-ban és 2021-ben volt hasonló lebonyolítású az Európa-bajnokság. Nyolc évvel ezelőtt a legrosszabb, de még továbbjutó csoportharmadik Észak-Írország volt három ponttal, nullás gólkülönbséggel. Az előző Eb-n Ukrajna szintén három ponttal és mínusz egyes gólkülönbséggel csúszott még be a nyolcaddöntőbe.

A magyar válogatott vasárnap 21 órától Stuttgartban játssza az utolsó csoportmeccsét.