Tam_Bau
MENÜ
2025. március 9.
Franciska, Fanni
Ahol a vendég Isten ajándéka – és olcsók a kiváló borok

Ahol a vendég Isten ajándéka – és olcsók a kiváló borok

penzcentrum.hu / pixabay.com/AS Photograpy

Az UNESCO is elismerte kulturális örökségként.

Grúzia, Európa egyik rejtett gasztronómiai paradicsoma, ahol mindössze 2 fontért (körülbelül 900 forintért) kóstolhatunk kiváló borokat, hamarosan még könnyebben elérhetővé válik a turisták számára. A kaukázusi ország ősi borkultúrája és vendégszeretete egyedülálló élményt kínál az ide látogatóknak - számolt be róla az Independent.

A grúz Kaheti régió híres vörösbora a Saperavi, amely a helyi éttermekben mindössze 2 fontért kapható. A grúz borkészítés jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az UNESCO is elismerte kulturális örökségként.

A borkóstolás itt elválaszthatatlan a 'szupra' nevű hagyományos lakomától, ahol az étel és ital mellett az éneklés is főszerepet kap. Ezeken az összejöveteleken a 'tamada' (toasztmester) vezetésével számtalan pohárköszöntő hangzik el, miközben egymást követik a helyi specialitások: sajtos kenyér (hacsapuri), diópasztával töltött padlizsán és grillezett sertéshús. Az ősz ideális időszak a látogatásra, különösen szeptember végén, amikor a hőmérséklet kellemes 22 fok körül alakul, és kezdetét veszi a szüreti fesztivál, a 'rtveli'.

A borkóstolás is más élmény itt, mint Franciaországban. Míg a francia pincészetekben általában ingyenes, de szűkmarkú kóstolót kínálnak vásárlási elvárással, addig Grúziában körülbelül 10 fontért bőséges kóstolót kapunk, helyi sajttal, kenyérrel és más falatokkal kiegészítve, miközben a borász történetekkel szórakoztat.

A borfogyasztási szokások jelentős átalakuláson mennek keresztül, különösen a fiatalabb generációk körében.
Ahogy a helyiek mondják: 'A grúzok számára a vendég Isten ajándéka.' Ez a vendégszeretet, párosulva a kiváló borokkal és ételekkel, valamint a megfizethető árakkal, Grúziát valóban Európa egyik legvonzóbb gasztronómiai célpontjává teszi.