Tam_Bau
MENÜ
2025. március 9.
Franciska, Fanni

Ajándéknak is kiváló Champion- és aranyérmes Brill-pálinkák

Takács Zsuzsa • fotók: Brill Pálinkaház

Zöldségpárlatok a Michelin-csillagos éttermekben.

Magyarország legjobb pálinkája 2024-ben. A tavalyi évben a Brill Pálinkaház Vilmoskörte 2023 pálinkáját választották a legjobbnak, ami különleges elismerésnek számít, hozzátéve, hogy a kereskedelmi főzdék rangsorában második helyezést érték el. A több mint három évtizedes múltra visszatekintő családi manufaktúra az egyik legismertebb az országban, csodás pálinkáik és párlataik messzeföldön híresek, a gasztronómia szerves részét képezik és különleges, akár céges ajándékként is kiválóak. NAGY ATTILA tulajdonos-ügyvezetővel beszélgettünk.

– Bőséges termés volt tavaly – kezdte Nagy Attila – a cseresznye, meggy, még a kajszi is nagy mennyiséget és jó minőséget hozott. Ugyanez mondható el az őszi gyümölcsöknél, az alma, a birs, a szőlő esetében is. Nem csúcsminőség, de panaszra nincs okunk. Persze, nem egyszer előfordult, hogy megcsalt bennünket egy-egy tétel fejlődése. Jóra, vagy akár kiválóra fordulhat az, amit gyengének, közepesnek tartottunk, és fordítva is megtörtént már. De 2024-re visszatekintve azt mondhatom, hogy elégedett vagyok.
Az elmondottakra lehet példa az előző év szakmai sikere, amire beszélgetőtársunk sem számított. – Meglepetés volt számomra, hogy a Vilmoskörte 2023 megkapta az Év pálinkája díjat, legjobbnak minősítették. Hatodik alkalommal kaptuk meg ezt a díjat, 2018-tól kezdődően két évente sikerül megszerezni valamelyik pálinkákkal az elismerést. Igaz, hogy szép volt az alapanyag, amikor behozták, de ez minden várakozásomat felülmúlta – tette hozzá.

– Ezenkívül annak is nagyon örülök, hogy a Sárgabarack 2023 kategóriagyőzelmet kapott, régóta pályáztunk ebben a kategóriában a címre. A szakember elmondta, hogy 2024-ben nem támasztott nagy reményeket, mert nagyon sok kiváló főzde van az országban, ezért is tartja jelentősnek a második helyet, amit sikerült megszerezni a szakmai rangsorban.

A díjak sokatmondóak, a Brill Pálinkaház Champion-győzelmet ért el a Birskörte 2022, a Sárgabarack 2023, az Érlelt Kadarka Törköly 2020, a Kékfrankos Szőlő 2021 és a Tokaji Aszú törköly 2011, pálinkákkal, ezenkívül aranyat kapott a Jázmin Szőlő 2021, és a kereskedelmi főzdék rangsorában második helyezést ért el.

Nagy Attila kedvencei a kevésbé ismert szőlőfajták, például a Jázmin szőlőből és törkölyből készült pálinkák – a PTE Szőlészeti Kutatóintézettel sokévi kísérletezés után dolgozták ki a receptúrát –, illetve a méltatlanul ritkán említett zöldségpárlatok. Ott jártunkkor éppen Provance-i muskotályos tököt dolgoztak fel, megtudtuk, hogy különleges zamat és ízvilág jellemzi.

A zöldségekből spárga, medvehagyma, cékla, sárgarépa, zeller, sütőtök, paprika, paradicsom párlatokat készítenek 43-46 alkoholfok között. A gyökérzöldségekből készült párlatok földes jegyeket képviselnek és minden zöldség sajátos zamatú és egyedi. Ezek valóban kuriózumnak számítanak, nem véletlen, hogy a vevőkör nagy részét a Michelin-csillagos éttermek teszik ki. Gasztronómiai élményt jelentenek. A kezdetekről is hallhatunk: – Közel másfél évtizede egy híres budapesti étterembe vitt ajánlatot értékesítő kollégánk. Véletlenül meghallotta a séf, hogy céklapárlatot is kínált, azonnal kirohant a konyhából, hogy kóstolni szeretne, azóta szállítunk. Nemcsak céklát, hanem egyéb zöldségpárlatokat is, ezenkívül számos éttermet tudhatunk megrendelőink között.

A díjazott pálinkákat különleges üvegbe töltik, és exkluzív csomagolásban árusítják. Megvásárolhatók a webshopban is. Nagyszerű ajándék üzleti partnereknek, bármilyen különleges alkalomra, vagy akár céges ajándékként. A Brill Pálinkaházban továbbra is várják az ínyenceket pálinkakóstolóval egybekötött üzemlátogatásra.