MENÜ
2024. szeptember 16.
Edit

Megalkották a digitális tanárt és a kerekesszék Tesláját

hvg.hu

Képzeljen el egy tanárt, aki soha nem fáradt, bárhonnan el lehet őt érni, és készségesen válaszol mindenre.

Vajda Ádám és Bacsur Dániel középiskolás éveik elején jártak, amikor kitört a koronavírus-járvány, és online oktatásra kellett átállni. A fiatalok az ott szerzett rossz tapasztalatokból építkezve hozták létre azt a platformot, ami a mesterséges intelligencia aktuális vívmányait kombinálja a magyarországi közoktatás követelményeivel. Ez az Avatar, a 24 órán át rendelkezésre álló tanár.

Képzeljen el egy tanárt, aki soha nem fáradt, bárhonnan el lehet őt érni, és készségesen válaszol minden egyes feltett kérdésre – legyen szó magyar irodalomról, biológiáról vagy épp technikáról.
Ez a képzeletbeli személy az ország legjobb oktatója is lehetne, ám ha hozzátesszük még azt, hogy a nap 24 órájában elérhető és a diákok rendelkezésére áll, akkor rögtön egyértelművé válik, hogy a mesterséges intelligenciáról (MI) van szó. Pontosabban egy avatarról, egy digitális tanárról, amit az MI kelt életre.
Ha a két fiatal neve ismerősen cseng, az nem a véletlen műve: ők azok, akik néhány hónappal ezelőtt azzal robbantak be a köztudatba, hogy megépítették a kerekesszékek Tesláját: önvezető rendszert írtak egy elektromos kerekesszéknek, ami nagy segítség lehet a jövőben a mozgáskorlátozottak számára.

(Bővebben a hvg.hu-n olvashat.)