MENÜ
2024. október 18.
Lukács
Vissza a könyvet és a tollat, számítógépet csak akkor, ha szükséges!

Vissza a könyvet és a tollat, számítógépet csak akkor, ha szükséges!

telex.hu / fotó: pixabay.com/svklimkin

Az utóbbi időben sok tanár úgy gondolja, hogy a képernyők a tanórákon elvonják a figyelmet.

Dánia a digitalizáció mintaállama, az iskolákban is sok helyen az alapfelszerelés részét képezik a mobiltelefonok és táblagépe k- írja a telex.hu. A legutóbbi PISA-felmérés szerint a dán kisgyerekek és kamaszok töltik a legtöbb időt képernyők előtt. Az utóbbi időben sok tanár úgy gondolja, hogy a képernyők a tanórákon elvonják a figyelmet, és a közösségi oldalak ártanak a fiataloknak. Ezért az oktatási minisztérium irányváltást szorgalmaz: a könyveknek és tollaknak vissza kell térniük a tantermekbe. Azt is jelezték, hogy forrásokat akarnak felszabadítani új tankönyvek beszerzésére.

A dél-dániai Tønderben található Marie iskola élen jár a változásban, de a pedagógusok szerint eleinte nemcsak a diákoknak, hanem nekik is nehéz volt visszatérni a papíralapú oktatásra, mert a tananyagok jó része már digitális formában volt elérhető. Ezentúl akkor kerülnek elő a számítógépek, ha pedagógiai hasznuk van. A Marie iskola tanárai már most látják az előnyöket: a gyerekek sokkal jobban bevonódnak az órai munkába és a közösségi életbe is. A döntéstől emellett azt is remélik, hogy a gyerekek pszichés állapotára is jótékony hatással lesz.

A 2024-es tanév kezdete előtt a magyar kormány is úgy döntött, hogy „szeptembertől nem vihető be az iskolákba »tanulást akadályozó« tárgy”, ezzel együtt pedig a mobiltelefonok használatát is korlátozni kezdték. A döntést kritizálta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a telefonhasználatot beszabályozó, zavaros rendeletről, és arról mindez hogyan fogja befolyásolni a diákok és a tanárok életét.