MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
Szertefoszlott olimpiai álom: „Ezt most elvették tőlem, és ez másodjára fordult elő

Szertefoszlott olimpiai álom: „Ezt most elvették tőlem, és ez másodjára fordult elő"

eurosport.hu / Fotó: Other Agency

Hát, úgy néz ki, hogy nekem egy hiba sem fér bele ahhoz, hogy olimpiára mehessek.

Mint ahogy azt a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) kiemelte: az indulási jogért megalkotott válogatási elv úgy szólt, hogy a hétvégi, bukaresti RomGym Trophyn felemáskorláton az a tornász szerzi meg a kvótát, aki a versenynapokon (a selejtezőn vagy a döntőben) a magasabb pontszámot éri el. A selejtezőben Székely Zója 14.050-nel végzett, és miután a sérüléséből visszatért Kovács Zsófia elsőszámú tartalékként várta a finálés napot, szinte eldőlt, ki indulhat az olimpián.

Az elnökség kedden ennek megfelelően döntött, Kovács így Rió és Tokió után a harmadik olimpiájára készülhet, míg Székely annak ellenére marad itthon, hogy múlt októberben, a világbajnokságon a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) hibázott elképesztőt az ő kárára. Érdekes, hogy akkor szintén egy honfitárs, Bácskay Csenge jutott ki, aki Kováccsal és a korábban kvalifikált Czifra Bettina Lilivel képviselheti az országot Párizsban, míg a férfiaknál Mészáros Krisztofer indul.

Székely a közmédiának összetörten nyilatkozott a döntés után, és igazságtalannak tartja, hogy egyáltalán részt kellett vennie a bukaresti versenyen – a romániai verseny előtt ugyanis azt a tájékoztatást kapta, hogy nem lesz válogató közte és Kovács között.

"A román versennyel együtt 12 darab gyakorlatot csináltam a félévben, abból 10 gyakorlatom volt sikeres és többször is 14 pont feletti pontszámokat hoztam, külföldi és hazai versenyeken is, sőt volt, hogy 14,6-ot is csináltam. Nagyon bíztam abban, hogy ez elég lesz, és látják, hogy készen állok. Sajnos tévedtem, két héttel a verseny előtt hívtak, hogy nekem is indulnom kell ezen a versenyen. Én pedig már akkor sem éreztem ezt igazságosnak, mert nem így terveztük meg a felkészülést, így két hetem volt összeszedni magamat" – mondta, majd hozzátette: a szombati teljesítménye igazolta, hogy mindent megtett és valósággal a fellegekben járt, másnap viszont azt is nehezen dolgozta fel, hogy a portugál tornász visszalépése miatt Kovács mégis ott lehet a döntőben, amelyben ezúttal ő hibázott.

HÁT, ÚGY NÉZ KI, HOGY NEKEM EGY HIBA SEM FÉR BELE AHHOZ, HOGY OLIMPIÁRA MEHESSEK
- mondta, majd elcsukló hangon hozzátette, hogy az elmúlt kilenc hónap kálváriája most jön ki rajta, hétfő este pedig belázasodott és kisebb betegség jeleit mutatja.
"Borzasztó nagy csalódottság és fájdalom van bennem, úgy érzem, ezt a kvótát most én érdemeltem volna meg és már sokadik alkalommal álltam az olimpia kapujában. Ezt most elvették tőlem, és ez már másodjára fordult elő."

Kovács mindent megtesz azért, hogy az olimpia rajtjáig teljesen egészséges legyen.
"Nyilván nagy az öröm, hogy Rió és Tokió után a harmadik olimpiámra készülhetek, de ez a hétvége tényleg egy érzelmi hullámvasút volt számomra, mivel megéltem jót és rosszat is egyaránt. Ezt mondhatom az egész féléves felkészülésemre is, ami nem volt zökkenőmentes, mivel nem kis sérülésből tértem vissza" – mondta Kovács, majd felidézte, hogy szeptemberben keresztszalag-műtéten esett át, erre a hétvégére pedig csak felemáskorlátra készült.
A rehabilitációról elárulta, hogy a szalaggal semmi probléma sincs, viszont a rögzítő csavarokat nem bírja a szervezete és ez okozott nehézségeket, mivel többször is begyulladt a lába a felkészülés során. A következő három hétben arra fogja fektetni a hangsúlyt, hogy megerősítse a lábát, de azt is elmondta, hogy nem tud négy szeren indulni.
"Esélytelen lett volna, hogy szeptemberben megműtöttek és most már négy szerezek, úgyhogy az olimpián is csak felemáskorláton indulok."
Altorjai Sándor főtitkár elmondta, az elnökség egyhangúan hozta meg a döntést a női szakág harmadik kiutazó olimpikonjával kapcsolatban.

"A Magyar Torna Szövetségnek az az elsődleges szempont, hogy az legyen ott az olimpián, akinek van sansza döntőbe kerülni és ott pontot szerezni. Zsófi még nincs százszázalékos állapotban és tovább kell javulnia, hiszen azt láthattuk a versenyen, hogy egy dupla szaltóval ugrott le, de a cukaharára is képes. Még van egy hónap az olimpiáig, már fél és háromnegyed gyakorlat végén meg tudja csinálni, leugrik cukaharával. Bízunk benne, hogy efelé halad, mivel akkor magasabb értékű gyakorlatot tud majd bemutatni. Az a leugrás öt tizedet emel a gyakorlatán."
A torna versenyei július 27-én kezdődnek az olimpián.