MENÜ
2024. szeptember 19.
Vilhelmina

48 évet is kibír

https://nrgreport.com/S.Rita

Az ASP nem csak élettartamban jeleskedik, hanem újradefiniálja a teljesítménynormákat is.

A lakossági energiatárolás terén jelentős ugrásként a német Energiekonzepte Deutschland (EKD) gyártó bemutatta az Ampere.StoragePro (ASP) otthoni akkumulátoros rendszert. Az ASP-t úgy tervezték, hogy a páratlan teljesítményt hosszú élettartammal és biztonsággal ötvözze, így az energiatárolás terén erős újdonságot jelenthet.

„Az Ampere.StoragePro új mércét állít fel a modern energiatároló rendszerek teljesítménye és rugalmassága tekintetében. Innovatív összetevőivel és funkcióival új szintre emeli az energiaellátást” – idézi a vállalatot az Interesting Engineering.

Az EKD szerint a laboratóriumi tesztek kimutatták, hogy az ASP potenciális élettartama akár 48 év is lehet. Ez lényegesen magasabb érték az iparági 24 éves átlaghoz képest. Ez a figyelemre méltó tartósság az ASP kifinomult integrált biztonsági rendszerének tulajdonítható.

Ez a rendszer folyamatosan figyeli az otthoni energiahálózatot, és bármilyen feszültség-, hőmérséklet- vagy áramingadozásra reagálva proaktívan leállítja azt.

A további érzékelők beépítése tovább erősíti a rendszer biztonságát azáltal, hogy még azelőtt észleli az esetleges rövidzárlatokat vagy a nem megfelelő telepítéseket, mielőtt azok problémává fokozódnának.

Bár a laboratóriumi eredmények még hosszabb élettartamra utalnak, az EKD konzervatív módon tíz évig garantálja a teljes teljesítményt.

„Az Ampere.StoragePro még 10 év elteltével is megőrzi eredeti kapacitásának nagy részét, így fenntartható és gazdaságos megoldást jelent a hosszú távú energiatárolásra” – állítja az EKD. Ennek oka, hogy a vállalat prizmatikus lítiumvas-foszfát (LFP) cellákat használ, amelyek biztonságukról és akár 12 000 töltési ciklus elviselésére való képességükről híresek.

„A LiFePO4-cellákat azért is tartják különösen biztonságosnak, mert nem tartalmaznak mérgező vegyi anyagokat, és nagyfokú hőstabilitással rendelkeznek” – magyarázta az EKD.

Az ASP nem csak élettartamban jeleskedik, hanem újradefiniálja a teljesítménynormákat is.

A töltési és kisütési sebesség a hagyományos rendszerekhez képest akár négyszeresére is megnövekedhet, 20 kW-os csúcskisütési kapacitással.

A rendszer hatékonyságát tovább fokozza a 12 kW-os háromfázisú inverter, a három független MPP-követő és az intelligens árnyékoláskezelő technológia.

Az EKD azt állítja, hogy ez a kombináció a tényleges tárolási teljesítmény lenyűgöző, 20%-os növekedését eredményezi.

Az ASP másik kulcsfontosságú jellemzője a rugalmasság. Hat különböző változatban kapható, 6,6 kWh-tól 23,1 kWh-ig terjedő tárolókapacitást kínálva.

„Ez a lenyűgöző teljesítmény lehetővé teszi, hogy még a kevés napsütéses napokon is maximális energiát nyerjen ki a napelemes rendszerből. Az energia hatékony tárolása révén rugalmasan felhasználhatja azt este, éjszaka vagy bármikor, amikor nem süt a nap” – olvasható az EKD honlapján.

Figyelemre méltó, hogy az energiaágazat jelenleg tele van új technológiákkal és fejlesztésekkel. Nemrégiben a Stanford Egyetem kutatói új gyártási módszert dolgoztak ki, amelynek célja a félig átlátszó és olcsó napelemek gyártásának javítása, szilícium helyett volfrámot használva. Korábban a svédországi Chalmers Műszaki Egyetem kutatói értek el olyan áttörést, amely jelentősen befolyásolhatja az elektromos járművek, beleértve a repülőgépek jövőjét is.

Tekintettel a biztonságosabb és hatékonyabb energiatároló rendszerek iránti növekvő keresletre, az EKD Ampere.StoragePro (ASP) a jövőben komoly jelentőséggel bírhat. „Egy ilyen villamosenergia-tároló rendszerrel jól felkészülhet a mai energiaellátás kihívásainak kezelésére, és egyúttal a fenntartható energetikai jövő előnyeiből is profitálhat” – zárta a vállalat.

 https://nrgreport.com/cikk/2024/09/09/uj-otthoni-akkumulator-amely-12-000-ciklust-kepes-teljesiteni-4-szer-gyorsabban-tolt-fel-es-48-evet-bir-ki/