MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
A Föld bajnoka, Sir David Attenborough

A Föld bajnoka, Sir David Attenborough

sokszinuvidek.hu, fotó: nepszava.hu

„A természet csodálatos, és ha nem vagyunk óvatosak, elveszítjük mindazt, amit oly sokáig tartott, hogy kialakuljon."

A biológusként, antropológusként, természettudósként, természetfilmesként és íróként ismert Sir David Attenborough munkássága szerteágazó, ami azonban szinte egész életét végigkíséri, az a brit közszolgálati médiabirodalom, a BBC, mely csatornáinak megalapítása óta gyártja a legszínvonalasabb filmeket, tévé- és rádióműsorokat.

Az 1926. május 8-án Londonban született, eredetileg zoológus végzettségű Attenborough életének nagy részét azzal töltötte, hogy bemutassa a Föld csodálatos élővilágát, illetve meggyőzze az embereket arról, hogy ne pusztítsák ki ezt a varázslatos élővilágot, ezzel együtt magukat is.
Munkásságát számtalan elismeréssel díjazták, 2022-ben például – a Föld Napja alkalmából a Föld bajnoka címmel tüntették ki. 98. születésnapján megfontolandó, figyelmeztető, a világért aggódó gondolatait gyűjtöttük csokorba:
• A természet változik. És mi teljesen függünk ettől a változó világtól. Ez biztosítja az élelmünket, a vizet és a levegőt. Nincs ennél nagyobb értékünk, muszáj megvédenünk.
• Amikor a természetet megérted, akkor szereted, és amikor szereted, akkor megvéded.
• Egyre többet és többet tehetsz, de a legjobb mottó mégis az, hogy ne pazarolj! Ne pazarold az elektromosságot, ne pazarold a papírt, ne pazarold az ételt! Éld úgy az életed, ahogy szeretnéd, csak ne pazarolj!
• Vigyázz a természeti világra, és a benne élő állatokra, növényekre is. Ez az ő bolygójuk is, nem csak a miénk!