MENÜ
2024. október 18.
Lukács
A klímaváltozás a talajvizet is veszélyezteti

A klímaváltozás a talajvizet is veszélyezteti

hvg.hu

A globális felmelegedés miatt fogyaszthatatlanná válik a talajvíz?

A Karlsruhei Műszaki Egyetem (KIT) kutatói úgy számolnak, a következő évszázad elejére 588 millió ember élhet majd olyan helyen, ahol a talajvíz túlságosan meleg lesz ahhoz, hogy az iható legyen. A Nature Geoscience-ben megjelent tanulmányt, melyben azt írják, a talajvíz hőmérséklete átlagosan 3,5 Celsius-fokkal emelkedhet, így a világ számos pontján meghaladhatja a ivóvízzel kapcsolatban meghatározott legmagasabb küszöbértéket.

A felszín alatti vizek létfontosságúak a földi élet szempontjából, mégis viszonylag keveset tudunk arról, hogy miként reagálnak az éghajlatváltozásra. Ami biztos: ahogy egyre jobban melegszik a bolygó, hőelnyelőként fognak működni, így egyre melegebbé válnak majd.

Ebből kiindulva modellezték a KIT kutatói, mi fog történni a következő 75 évben. A szakemberek különböző forgatókönyvet vettek alapul – például, hogy mennyi üvegházhatású gáz kerül a légkörbe –, és arra jutottak, hogy még a legpesszimistább esetben is 2,1 Celsius-fokos emelkedéssel lehet kalkulálni. A legrosszabb esetben pedig az említett 3,5 Celsius-fokossal.

Susanne Benz, a KIT tudósa szerint a legnagyobb emelkedés ott várható, ahol a legnagyobb a légköri felmelegedés, illetve a talajvíz sekélyen található. Mindez azt jelenti, hogy milliók számára válik ihatatlanná a talajvíz. Ebben az esetben csak azután válik fogyaszthatóvá, ha például felforralják. Jelenleg körülbelül 30 millió ember él olyan helyen, ahol már most is valamivel magasabb a víz hőmérséklete.

A szakemberek azt is kiszámolták, hogy hány embert érinthet ez a probléma 2100-ra. A számítások szerint a legjobb esetben is 59 millió emberről beszélhetünk, a legrosszabb esetben viszont akár 588 millió ember is érintett lehet. Ők mind a gyerekeink, unokáink, akiket a mostani fogyasztási szokásaink miatt gyakorlatilag a szomjhalál vagy mérgezés fenyeget majd.

A problémát az okozza, hogy a víz hőmérséklete befolyásolja a talajban végbemenő biogeokémiai folyamatokat, amelyek pedig hatással vannak a víz minőségére. Benz szerint bizonyos körülmények között a talajvíz hőmérsékletének emelkedése olyan káros anyagok koncentrációjához vezethet, mint az arzén vagy a mangán. Ezek a magasabb koncentrációk negatív hatással lehetnek az emberi egészségre, különösen akkor, ha a talajvizet ivóvízként használják.

Ha mindez önmagában nem lenne elég, elősegítheti az olyan kórokozók növekedését is, mint a Legionella spp, és hatással van az ökoszisztémára, a biológiai sokféleségre, valamint a szén- és tápanyagciklusokra. Vagyis a talaj egyre kevésbé lesz életképes, a vizet pedig már alig lehet majd öntözésre használni.