Tam_Bau
MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
Álomszék, a luxus pottyantós vécé

Álomszék, a luxus pottyantós vécé

vezess.hu

Egy lett formatervező stúdió végre megálmodta a pottyantós komposztbudik netovábbját.

A modern nyugati lét alapfeltétele lett a vízöblítéses vécé. Egyfajta szentély, ahol mi irányítjuk a dolgokat, a kellemetlen végeredmény pedig egy pillanat alatt eltűnik. Innen nézve a jó öreg pottyantós egy letűnt kor maradékának tűnik, tyúkudvar végén düledező fatákolmányok élnek a kollektív tudatunkban.

Bár minden jel arra utal, ezt a csatát még nem nyerte meg a porcelán és az automata víztartály. A komposztbudik egyre inkább feltűnnek az alternatív megoldásra vágyó, zölden, fenntarthatóan, víztakarékosan gondolkodók radarjain.

Ilyen megoldás például az Alomszék, amit akár házon belül is megvalósíthatunk, de a lett Zeltini stúdió által megálmodott kerti pottyantós az igazi csúcs. Ezt látva tényleg elfogynak az ellenérvek, és el kell ismernünk: a klasszikus, döglegyes szarkupac fölé húzott bódét is csábítóvá lehet varázsolni.

Pazar a kilátás, egyfajta panorámavécét terveztek, ahol az illatosítást a tetőre telepített mezei virágokra bízzák, a kellemetlen szagokat pedig külön szellőző vezeti el. Az idővel trágyázásra felhasználható komposzttá érő végtermék kezelése is profi, különválasztják a vizeletet és az ürüléket, ami fontos lépés a jó minőségű trágya felé vezető úton.

Ami pedig végképp mutatja, hogy az aranyozott szélű, mindenféle funkcióval felszerelt csodabudik vegánbarát, mindenmentes párját láthatjuk, az a 3300 dolláros (kb. 1,1 millió forintos) árcédula.

Finom illatok be, kellemetlen szagok ki, a végtermékből pedig komposzt lesz, bár ahhoz nem árt némi magas széntartalmú anyagot (faforgács, szalma) is hozzáadni minden alkalom után.