Tam_Bau
MENÜ
2024. október 18.
Lukács
Az ablak, amit nem kell tisztítani, és hűti a lakást

Az ablak, amit nem kell tisztítani, és hűti a lakást

hvg.hu

Németországi mérnökök új fejlesztése révén kevesebb energiába kerülhet lehűteni egy ingatlant.

A modern ablakok már nemcsak arról gondoskodnak, hogy megfelelő mennyiségű fény áramoljon be a lakásba, de a hőszigetelő képességük is magasabb, mint a korábbiaké. A rendszer leggyengébb pontja azonban továbbra is az üveg, ami miatt csak egy bizonyos pontig lehet hatékony a modern ablak. Ezen akarnak változtatni a német Karlsruhei Műszaki Egyetem mérnökei.

A tudósok ehhez egy újfajta anyagot fejlesztettek ki – írja a BGR. A polimer alapú mikrofotonikus multifunkciós metaanyag (PMMM) nem üveg, hanem egy üvegszerű anyag, amiről a Nature Communications című tudományos lapban azt írják a kutatók: nemcsak átlátszóbb az üvegnél, de a hősziegetelő képessége is jóval nagyobb annál. Ennek köszönhetően képes a nyári forróság egy részét kizárni az épületből, így kevesebb energia kell annak lehűtéséhez.

Gan Huang, a tanulmány vezető szerzője szerint a PMMM a falakon és a tetőn is felhasználható. A tesztek során hat fokkal hűvösebb volt az anyaggal felszerelt helyiség a környezet levegőjéhez képest. Ezt az úgynevezett sugárzásos hűtéssel éri el, melynek lényege, hogy a felület infravörös sugárzás formájában hőt bocsát ki magából, így hűti magát.

A PMMM-ről az is kiderüt, nemcsak hűteni képes az adott helyiséget, de öntisztító is, ami a felületén található apró, gúlához hasonló strukturális elemeknek köszönhető. Amikor az anyagot víz éri, a leguruló cseppek magukkal viszik a szennyeződéseket.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a tömeggyártása mennyire oldható meg, illetve mennyibe kerülne egy ilyen termék. Az viszont biztos, hogy a háztartásoknak nagy segítség lenne a rezsi csökkentésében.