MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
Az elsősök között a legmagasabb az évismétlők aránya

Az elsősök között a legmagasabb az évismétlők aránya

nlc.hu/MTI Fotó: Illyés Tibor

Oka, hogy nem jól vagy egyáltalán nem mérték fel az adott gyermek iskolaérettségét.

Az elsősök 4,2 százaléka, majdnem 4100 általános iskolás diák másodszorra kezdte meg az első osztályt a mostani tanévben, azaz 2023/2024-es tanévben megint az elsősök között a legmagasabb az évismétlők aránya az általános iskolákban – írja a Népszava a KSH adatai alapján.

Bár ez a szám kicsivel alacsonyabb, mint tavaly (a 2022/2023-as tanévben a 94 342 elsős 5,2 százaléka, mintegy 4906 diák volt évismétlő), az idei szám továbbra is a legmagasabb az 1-8. osztályosok körében.

Az első osztály megismétlésének egyik leggyakoribb oka, hogy iskolába lépés előtt nem jól vagy egyáltalán nem mérték fel az adott gyermek iskolaérettségét. Míg korábban az óvodapedagógusok és a szülők dönthettek arról, hogy a tankötelezettséget elérő 6 éves gyermek érett-e az iskola megkezdésére, vagy jobbat tenne neki, ha egy évet még óvodában maradna, a kormány 2020 januárjától szigorított a szabályokon, és most már csak egy bürokratikus eljárás során lehet felmentést kapni a tankötelezettség megkezdése alól, amit az Oktatási Hivatalnál kezdeményezhet a szülő – jegyzi meg a lap.