MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
Belepusztulhatnak a galambok az új trendbe

Belepusztulhatnak a galambok az új trendbe

hazipatika.com / P.L.

A babák nemét felfedő partikra gyakran kékre vagy rózsaszínre festik a galambokat.

Március 28-án az angliai Leicestershire Állatkórház befogadott egy galambot, amelyet rózsaszínűre festettek - valószínűleg egy születendő gyermek nemét felfedő buli alkalmából - írja az IFLScience.

Ez több problémát is okozott az állatnak: feltűnőbb célpontja lett a ragadozóknak, köztük a házimacskáknak, és a festékből származó méreganyagokat a légzésére és a táplálkozására is hatással voltak. „Ez a galamb sajnos nem maradt életben. Hihetetlenül alultáplált volt, kiszáradt és nagy sebeket okozott neki egy macska” - írta a kórház a Facebookon.

Egy másik galambot az angliai South Killingholme-ban lévő Pudz állatmenhelyre vittek, miután rózsaszínűre festették. „Ez nektek csak pár perces szórakozás, de aztán a madárnak ezzel kell együtt élnie élete végéig” - mondta a menhely alapítója, Shena Fairless a BBC-nek. A Polly névre keresztelt galamb szerencsére jól beilleszkedett a menhelyen, és úgy tűnik, fel fog épülni.

2023 februárjában New Yorkban egy Flamingónak nevezett galamb is elpusztult, miután rózsaszín festék érte a tollait. A helyi állatmentők szerint a festékből származó méreganyagok belélegzése okozta az állat halálát.


A nemfelfedő partikon ugyanis szokás elengedni a kékre vagy rózsaszínre festett galambokat, így tudatva a világgal, hogy a születendő gyermek kisfiú lesz vagy kislány.

Egy brit állatvédő szervezet, az RSPCA szerint az ilyen esetek egyre gyakoribbak, különösen az Egyesült Királyságban.

"Szándékosan befesteni egy galamb tollazatát elfogadhatatlan, mivel számos egészségügyi problémát okozhat az állatnak, rosszabbul repülnek, és könnyebben elkapják őket a ragadozók. Ezenkívül a festékek mérgezőek lehetnek a madarakra és más állatokra, és valószínűleg megpróbálnák letisztítani a bundájukról vagy a tollazatukról, ami miatt le is nyelhetik. Sajnos időről időre történnek ilyen esetek, és attól tartunk, ezúttal a közösségi médiában terjedő trend miatt nő a számuk" - mondta a szervezet egyik szóvivője a Mirrornak.