MENÜ
2024. október 18.
Lukács
Bónuszt kapnak, akik lemondanak az autójukról

Bónuszt kapnak, akik lemondanak az autójukról

vezess.hu/Kováts Olivér

Legalább egy évre nélkülözniük kell a kocsijukat.

A németországi egyetemi városban, Marburgban bónuszt osztanak azért, ha valaki megválik a saját autójától – így akarják arra ösztönözni az embereket, hogy inkább a tömegközlekedést vagy a közösségi autómegosztókat vegyék igénybe.

Ahhoz, hogy a programban részt vevők megkapják az évente akár 1250 eurós – a mostani árfolyamon félmillió forintnak megfelelő – jutalmat, legalább egy évre nélkülözniük kell a kocsijukat. A kezdeményezés keretében azokat is kompenzálják, akik a második vagy a harmadik autójukat jelentik le erre az időszakra – derül ki a Spiegel cikkéből.

Az összeget főleg utalványok formájában bocsátják ki, de akik igénylik, 50 eurót, azaz körülbelül 20 ezer forintot készpénzben is felvehetnek. Ezen kívül többféle lehetőség áll rendelkezésre, így az érdeklődők eldönthetik, hogy 600 euróval, átszámítva közel 240 ezer forinttal olcsóbban használnák a helyi tömegközlekedést, vagy legfeljebb 800 eurós, vagyis több mint 315 ezer forintos értékhatárig a közösségi autómegosztókhoz vennék fel a támogatást, továbbá a jutalom egy részét vásárlásra is fordíthatják.

A költségvetés egyelőre 120 saját használatú autó letételét teszi lehetővé, de a kísérleti szakaszban csak 50-en csatlakozhatnak a támogatott autómentességhez. Arra törekszik a városvezetés, hogy 2035-re a felére csökkentse a jelenlegi autóforgalmat, többek között azzal a céllal, hogy parkolóhelyeket szüntessen meg, majd azok helyén több zöldfelületet, kerékpártárolókat, autómegosztó-pontokat és közösségi tereket alakítson ki.