MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
Döntés: a Duna valamennyi szigetét érinti

Döntés: a Duna valamennyi szigetét érinti

startlap.hu

A Ramsari egyezmény a világ legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezménye.

A Nemzetközi Ramsari Bizottság június 19-én fogadta el, és június 20-án Bécsben jelentette be, hogy Európa első Ramsari Regionális Kezdeményezéseként a nyolc országra kiterjedő Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) a Ramsari Egyezmény védelme alá került – számolt be a döntésről a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

A Ramsari egyezmény a világ legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezménye. A Ramsari Regionális Kezdeményezés egy enyhébb korlátozásokkal bíró védelmi kategória: általában eltérő jogrendszerű államok közös természetvédelmi együttműködését jelenti egy adott vizes élőhely természetvédelme érdekében.

A Nemzetközi Ramsari Bizottság döntése a Feketeerdőtől a Duna-deltáig az egész Duna-szakaszra – beleértve a mellékágrendszereket is -, jelenleg a folyó összes, szám szerint 912 szigetére vonatkozik.

Arról is született döntés, hogy kezdő finanszírozást biztosítanak az új dunai, nemzetközi Regionális Ramsari Kezdeményezés menedzseléséhez. A bulgáriai Persina Natúrparkban lesz a nemzetközi menedzsmentközpontja az új nemzetközi dunai Regionális Ramsari Kezdeményezésnek – olvasható a Fertő-Hanság Nemzeti Park tájékoztatójában.