MENÜ
2024. szeptember 16.
Edit

Egy brit középiskolás a vizsgamunkájának egy fúziós reaktort készített

hvg.hu

Az inspirációt egy YouTube-videó adta a számára, emellett pedig például kódolni is meg kellett tanulnia.

Egy 17 éves olasz diák, Cesare Mencarini a brit Cardiff Sixth Form College diákja egy fúziós reaktort épített, hogy sikerrel végezze el a középiskolát.

Az IFLScience beszámolója szerint Mencarini az Extended Project Qualification – leegyszerűsítve ez a brit oktatási rendszer néhány iskolájában egy vizsgaforma – projektje keretében gondolta úgy, hogy megépíti a modelljét. Az inspirációt egy YouTube-videó adta a számára, emellett pedig például kódolni is meg kellett tanulnia. A cél az volt, hogy elég forró plazmát hozzon létre a szerkezettel a neutronok előállításához.

Mivel a projektnek volt egy költségvetési plafonja, így 5000 fontnál – ez nagyjából 2,3 millió forint – nem költhetett rá. Mivel egy reaktor viszonylag drága, ezért egyedi tervezésű egységekkel, valamint egy, a vezérlést biztosító Raspberry Pi segítségével faragott le a költségekből a diák. Az intézmény oktatói kezdetben tartottak tőle, hogy a projekt veszélyes, a kockázatelemzés azonban azt mutatta, hogy nincs mitől tartani.