MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
Együtt nézte az Eb-elődöntőt a brit és a holland miniszterelnök a washintgoni NATO-csúcson

Együtt nézte az Eb-elődöntőt a brit és a holland miniszterelnök a washintgoni NATO-csúcson

telex.hu /Pál Tamás

A meccs lefújása után visszatértek a tárgyalóasztalhoz és az egyeztetésekhez.

A futball nem élet-halál kérdése, sokkal több annál – hangzott el a ma már szállóigévé vált mondat Bill Shanklytől, a Liverpool legendás menedzserétől. Hogy mennyire igaza volt, azt a brit és a holland miniszterelnök is demonstrálta, akik a történelmi washingtoni NATO-csúcstalálkozó közben is szakítottak arra némi időt, hogy megnézzék a két válogatott Európa-bajnoki elődöntőjét.

Az egy hete hivatalban lévő új brit kormányfő, Keir Starmer egy videót is megosztott arról, hogyan követték a meccset holland kollégájával, Dick Schooffal Washingtonban. Harry Kane egyenlítő góljához a holland miniszterelnök kézfogással gratulált. Starmer a NATO-csúcs előtt egyébként arról beszélt, reméli, hogy az asszisztensei majd odacsúsztatják neki cetliken a meccs állását a tárgyalások közben, de mint látjuk, erre végül nem volt szükség.

Starmer közismerten nagy focirajongó, kedvenc csapata az észak-londoni Arsenal. Ahogy a róla szóló portrénkban írtuk, a klubhoz fűződő kapcsolata a mai napig nagyon szoros, rendszeresen kilátogat az Emirates Stadionba. Sőt, pár hónapja arról mesélt viccelődve a Telegraphnak, hogyan segített leigazolni a csapatnak Declan Rice-t, aki úgy adott autogramot Starmer kisfiának műsorfüzetébe, hogy az alá egy „szerződést” rejtettek.

 A meccs lefújása után aztán visszatértek a tárgyalóasztalhoz és az egyeztetésekhez. Joe Biden amerikai elnök a személyes találkozójukon még viccelődött is Starmerrel az angolok továbbjutása után. Azt kérdezte: „Hazatér a futball, miniszterelnök úr?”, mire Starmer azt válaszolta, hogy úgy tűnik. Aztán hozzátette, hogy a Munkáspárt mostani kormányzása alatt még veretlen az angol válogatott. Egyébként pedig egy Arsenal-mezt ajándékozott Bidennek az első személyes találkozásuk alkalmával.