MENÜ
2024. szeptember 16.
Edit

Élethosszig tanulás – jó tanácsok visszatérőknek és kezdőknek

pallas70.hu

Munka mellett tanulni nem egyszerű, számos tényező nehezíti, hogy valaki felnőtt fejjel folytassa újra a tanulást.

Az élethosszig tartó tanulás életünk része. Modern világunkban egyre több mindent kell megtanulnunk, egyre több újabb és újabb ismeret, képesség kell ahhoz, hogy a munka világában helyt álljunk. Ám munka mellett tanulni nem egyszerű, számos tényező nehezíti, hogy valaki felnőtt fejjel folytassa újra a tanulást, vagy éppen azt pótolja, ami fiatalon kimaradt. Repka Ágnes HR-szakértő tanácsait érdemes megfogadni.

A szakértő első tanácsa, hogy tisztázzuk magunkban, miért is kell tanulnunk. Más a cél és így más a motiváció és a tanulási módszer is, ha egy szükséges, de nem túl fontos vizsgát kell letennünk, s más, ha egy teljesen új szakmát, vagy ismeretet szeretnénk megtanulni. Az előbbi esetben tudjuk, hogy meg kell tanulnunk egy adott mennyiségű anyagot, amit a vizsgáig tárolni kell az agyunkban, de utána nem gond, ha elfelejtjük a nagy részét. Ám ha az új karrierünket akarjuk a tanulással megalapozni, akkor bizony alaposabban, mélyrehatóbban kell, hogy foglalkozzunk a témával!
A következő kérdés, amit tisztáznunk kell, hogy mennyi időt tudunk találni a mindennapokban munka mellett. Vannak kisebb nagyobb üresjáratok – utazás, házimunka végzése – amikor bizonyos dolgokat meg lehet tanulni – például hanganyagokat hallgatni, nyelvet tanulni hallás után, vagy tömegközlekedés során olvasni. Ám ez nem mindig elegendő, gyakran a hétvégéken, az esti időszakban tudunk időt szakítani az elmélyült tanuláshoz, vagy házi dolgozat elkészítéséhez.
Szintén hasznos lehet az a tanács, hogy a megtanulandó anyagot osszuk fel kisebb részekre.
A hatékony tanulás alapfeltétele, hogy megtanuljuk menedzselni az időnket. Használjuk például a pomodoro módszert, ami egy olasz úriember, Francesco Cirillo nevéhez fűződik, s a paradicsomot formázó konyhai időmérő eszközről kapta a nevét. A módszer lényege, hogy ha valamit szeretnénk megcsinálni, vagy megtanulni, 25 percen keresztül Ezután csörög az óránk, s kapunk 5 perc pihenőt, amikor kiszellőztetjük a fejünket, megiszunk egy kávét, vagy valami más, lazító tevékenységet végzünk. A szünet után újabb 25 perces koncentrált tanulás következik. addig folytatjuk, míg kész nem vagyunk az aznapi feladattal. Mindehhez már modern applikációk is léteznek, mobiltelefonokra, számítógépre. Emellett az is hasznos, ha tudatosan építünk be a napirendünkbe lazítást, sportot, vagy relaxálás, meditálást, hogy az agyunk és a testünk is felfrissüljön!
Ne csak olvassunk, írjunk, rajzoljunk, jegyzeteljünk! Bizonyított tény, hogy sokkal könnyebben tárolja el az agyunk a tudást, ha nem csak egyféleképpen – például olvasott anyag formájában - találkozik vele. Használjuk a modern technika adta lehetőségeket! A tanulás már régen nem iskolapadhoz kötött, unalmas, száraz dolog. Ha megvan bennünk a gyermeki kíváncsiság, akár 40-50 évesen is új szakmát, új tudást, új ismereteket szerezhetünk, élvezetesen, szinte játszva!