MENÜ
2024. szeptember 16.
Edit

Erős, mint a bika

gyartastrend.hu

A német vállalat tíz évig garantálja a teljes teljesítményt.

Egy német vállalat kifejlesztett egy otthoni energiatárolásra szánt akkumulátort, amely gyorsan tölt, hosszú az élettartama, és akár 12 ezer töltési ciklus elviselésére képes.

A lakossági energiatárolás egyik meghatározó vállalata, a német Energiekonzepte Deutschland (EKD) bemutatta az Ampere.StoragePro (ASP) nevű otthoni akkumulátorrendszerét, amely új szintre emeli a csúcsteljesítmény fogalmát. Az eszköz a hagyományos rendszerekhez képest akár négyszer gyorsabb töltési és kisütési sebességet kínál, 20 kW-os csúcsteljesítményű kisütési kapacitással, legalább 48 éves élettartammal (az iparági átlag 24 év). A rendszer hatékonyságát tovább fokozza a 12 kW-os, háromfázisú inverter, a három független MPP-követő és az intelligens árnyékoláskezelő technológia. A német vállalat szerint ez a kombináció a tényleges tárolási teljesítmény lenyűgöző, 20 százalékos növekedését eredményezi.

Fotó: Kapfinger András

A rendszer a prizmatikus lítiumvas-foszfátot (LFP) használó cellákra épül, amelyek biztonságukról és nagy hatásfokukról híresek. A tervezők e mellett hozzátettek egy saját fejlesztésű, integrált vezérlő rendszert, amely folyamatosan figyeli az otthoni energiahálózatot, és bármilyen feszültség-, hőmérséklet- vagy áramingadozásra reagálva proaktívan leállítja azt. Noha a laboratóriumi eredmények szerint az eszköz 10 év elteltével is megőrzi eredeti kapacitásának 90 százalékát, a német vállalat tíz évig garantálja a teljes teljesítményt.

Az ASP másik kulcsfontosságú jellemzője a rugalmasság. Hat különböző változatban kapható, 6,6 kWh-tól 23,1 kWh-ig terjedő tárolókapacitással. A lenyűgöző teljesítmény lehetővé teszi, hogy még a kevés napsütéses napokon is maximális energiát nyerjenek ki egy napelemes rendszerből. Az energia hatékony tárolásával rugalmasan felhasználhatja azt este, éjszaka vagy bármikor, amikor nem süt a nap.

Forrás: Interesting Engineering
Borítókép: Ampere.StoragePro (ASP) Forrás: Energiekonzepte Deutschland (EKD)