Tam_Bau
MENÜ
2024. szeptember 16.
Edit

Generációváltás a közterületeken, kertekben: jöjjön a hőségtűrő kínai selyemmirtusz!

agrarszektor.hu

A mediterrán hangulatú kertek egyik legfőbb látványossága.

Napjainkban már nem elég az alap odafigyelés, a rendszeres metszés tápanyagutánpótlás a növényeknek. A tartós szárazság és a hosszan tartó magas hőmérsékletek miatt a hő-visszatükröződés égeti a gyökereiket, virágaikat és leveleiket. Mutatjuk mit érdemes tenni, hogy lépést tudjunk tartani a klímaváltozással.

Megyeri Szabolcs dísznövénykertész a Világgazdaságnak elmondta, hogy ahhoz, hogy a kerttulajdonosok elkerüljék a csalódást, az ültetések tervezésénél ma már arra is érdemes odafigyelni, hogy a növény bírja a hő-visszatükröződést, valamint a nedvesség megtartása miatt előtérbe kell helyezni az állandó talajtakarást is. Aki továbbra is kertjét szeretné csodálni, annak összel is tudatosan kell a kerti munkákat terveznie. A virághagymák, a facsemeték, a föld, a trágya mind kárba veszhet, ha a kerttulajdonos nem vesz figyelembe bizonyos szempontokat.

Döbbenetes látni azt, hogy 2024 nyarán orgonák, aranyvesszők, akácok, mályvacserjék száradnak ki az utcákon is, amelyekről korábban úgy tudtuk, hogy mindent kibíró növények

Igazából most látjuk, hogy a klasszikus növények mennyire nem bírják a visszaverődő hőt, nem bírják, ha kiszárad a talaj felső rétege, elképesztő látni azt, hogy ezek a korábban mindent tűrő növények hogy adják meg magukat - tette hozzá.

Megyeri Szabolcs kihangsúlyozta, hogy ezekre nagyon jó ellenpélda a kínai selyemmirtusz, amely a mediterrán hangulatú kertek egyik legfőbb látványossága. Bírja a szárazságot és a hőt, mindent, ami a betonos, aszfaltos, üveges és acélos felületekről visszaverődik. A selyemmirtusz sokféle színben és méretben létezik. A kisebb fajták talajtakaró bokorként is alkalmazhatóak, a nagyobbak pedig akár négy-hat méter magasra is megnőhetnek.

Virágzási ideje elképesztően hosszúra nyúlhat, akár száz nap is lehet.

A díszkaviccsal az a probléma, hogy belehullik a falevél, és minden, amit visz magával a szél, ezért nehezen lehet tisztán tartani, a fenyőkéreg nagyon drága és elsavanyítja a talaj legfelsőbb rétegét, a legjobb, hogyha időszakosan fadarálékot használunk, valamint hosszú távon a talajtakaró növények javasoltak - figyelmezettett a szakértő.