MENÜ
2024. szeptember 16.
Edit

Itt az új szuperakkumulátor

gyartastrend.hu

965 km hatótáv, 9 perc töltés, 20 év élettartam.

A Samsung a dél-koreai Szöulban megrendezett SNE Battery Day 2024 expón bejelentette szilárdtest akkumulátortechnológiájának legújabb fejlesztéseit.

Az egyik új termékük 965 kilométeres hatótávot, 9 perces töltést és 20 év élettartamot ígér. Ráadásul 500 Wh/kg energiasűrűséggel büszkélkedik, ami kétszerese a hagyományos elektromos akkumulátorokénak. Ez a megnövelt sűrűség megduplázza a jelenlegi elektromos járművek hatótávolságát.

A vállalat tavaly épített egy kísérleti gyártósort, hogy 2027-ig tömegesen gyárthasson szilárdtest-akkumulátorokat. Ezek a szilárdtest-akkumulátorok várhatóan kisebbek, könnyebbek és biztonságosabbak lesznek, mint a jelenleg a legtöbb elektromos járműben használt lítium-ion akkumulátorok. A teljesen szilárdtest-akkumulátorok növelhetik a biztonságot azáltal, hogy a folyékony komponenseket szilárdakkal helyettesítik. A meglévő termékekkel azonos csomagméretben használva csökkentik a súlyt és kevesebb helyet foglalnak. Ugyanakkor a magas gyártási költségek miatt ezen akkumulátorok alkalmazása kezdetben a "szuperprémium" EV-szegmensre korlátozódik.

A szilárdtest-akkumulátoros kutatások mellett a Samsung olcsóbb lítiumvas-foszfát (LFP) és kobaltmentes akkumulátorokat, valamint a költségek csökkentése érdekében szárazelektródás gyártási módszert is fejleszt. Azt ígérik, hogy nemcsak a népszerű és belépő szintű szegmensben fognak árban megfelelni, hanem 2026-ig tömegesen fognak olyan termékeket gyártani, amelyek 9 perc alatt gyorsan feltölthetők.

Forrás: Interesting Engineering
A borítókép illusztráció, forrás: Adobe Stock