MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn

Japán egyedülálló szélturbinái Hawaiion

https://nrgreport.com/Devenyi Dalma

A 0,5 kilowattos tesztmodell várhatóan naponta 10-25 kilowattóra áramot termel majd.

A Hawaii Közösségi Fejlesztési Hatóság (HCDA) egyesítette erőit a Kanoa Winds tiszta energiával foglalkozó vállalattal, hogy Japánból innovatív szélturbina-technológiát hozzon Hawaiira. A projekt célja, hogy felmérje a függőleges szélturbina-technológia alkalmasságát a Hawaii-szigeteken.

„Ezeket a kompakt, függőleges turbinákat Japán sűrűn lakott területein sikeresen alkalmazzák” – idézi Craig Nakamotót, a HCDA ügyvezető igazgatóját az Interesting Engineering. „Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a Kanoa Winds-szel együttműködve tesztelhetjük ennek a technológiának a fizikailag kicsi, mégis hatalmas képességét a szél erejének hasznosítására, Hawaii tiszta energia jövőjének új alternatívájaként” – tette hozzá Nakamoto.

Hawaii a szépségéről ismert paradicsom, de egy kihívással is szembe kell néznie: a villamosenergia-termelésben nagymértékben támaszkodik a fosszilis tüzelőanyagokra. Japánban már több mint 15 éve használnak függőleges koaxiális, ellentétesen forgó kétlapátos (VCCT) szélturbinákat. Ez a VCCT-technológia számos előnyt kínál a hagyományos vízszintes turbinákkal szemben.

A VCCT egyedi kialakítású, két ellentétesen forgó lapátot tartalmaz. Ez lehetővé teszi, hogy a szélturbina enyhe szélben is képes legyen energiát termelni, és egészen az erős széllökésekig működjön, így a szélviszonyok szélesebb skálájához alkalmazkodik.

A szélsebesség 11 és 215 kilométer/óra között változhat, míg a hagyományos vízszintes generátorok csak 70 kilométer/óráig képesek áramot termelni.

A VCCT-k továbbá kicsik és függőlegesek, így alkalmasak a rendkívül zsúfolt helyszínekre. Működésük során csendesebbek is. A Kanoa Winds kiemeli a VCCT biztonságát Japánban, ahol még madarakat is megfigyeltek, amelyek a turbinákban fészkeltek.

„Japánban a VCCT szélturbinákról ismert, hogy madarak fészkelnek a berendezésben, ami bizonyítja a madarak és a VCCT technológia biztonságát és együttélését. A tekintélyes Japán Falconiformes Center támogatta a technológiát annak biztonságossága és megbízhatósága miatt, miközben minimális hatást gyakorol a környezetre” – mondta Kaname Takeya, a Kanoa Winds alapítója és vezérigazgatója.

A projekt még korai szakaszban van. Egy kis méretű VCCT-egységet várhatóan a Hawaii Technology Development Corporation Entrepreneurs Sandbox nevű központjának közelében telepítenek majd tesztelés céljából. Ebben a tesztelési szakaszban értékelik a turbina hatékonyságát, beleértve a teljesítményt, a stabilitást és a környezeti hatásokat.

Az egység alacsonyabb lesz, mint egy utcai lámpa, körülbelül 7 méter magas.

A sajtóközlemény szerint ez a 0,5 kilowattos tesztmodell várhatóan naponta 10-25 kilowattóra áramot termel. Összehasonlításképpen, egy tipikus Oahu szigeti otthon átlagosan nagyjából 17 kilowattórát fogyaszt naponta.

A Kanoa Winds a végleges jóváhagyásra várva kiemeli, hogy a technológia alkalmas az otthonok, vállalkozások és középületek helyszíni energiatermelésére. Elképzeléseik szerint a VCCT-k elektromos járművek töltőállomásait, világítást, sőt, még mobiltornyokat is működtethetnek.

A technológia fejlődésével számos új típusú szélturbina jelent meg. Az egyik ilyen az ellentétesen forgó, úszó szélturbina. A norvég World Wide Wind (WWW) vállalat fejlesztette ki ezt a koncepciót, amely egyedülálló úszó ponton kialakítású.