MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
Kétszer annyit költöttek fizetésekre, mint amennyi bevételük volt – a grúz foci ebben toplistás

Kétszer annyit költöttek fizetésekre, mint amennyi bevételük volt – a grúz foci ebben toplistás

g7.hu

Egyetlen európai futballbajnokságban sem költekeztek annyira túl a csapatok 2022-ben, mint a georgiai élvonalban.

Az Európa-bajnokságról a portugálok legyőzésével a magyar válogatottat is kiejtő ország klubjai csak fizetésekre közel kétszer annyit költöttek, mint amennyi a kasszájukba befolyt.


A bérek bevételekhez viszonyított aránya fontos mutató a labdarúgásban. Mivel a fizetések hatással vannak a pályán elért eredményre is, ezért a csapatok hajlamosak túlköltekezni. Gyakran előfordul, hogy a fizetésekre fordított összeg a teljes bevételt is meghaladja.
Az UEFA elemzése szerint 2022-ben hét európai ligában, köztük Franciaországban, Olaszországban és Szerbiában is ez történt. Sehol nem volt azonban olyan magas a mutató, mint Georgiában.

Más kérdés, hogy a georgiai foci rendkívül kevés pénzből gazdálkodik. A 12 millió eurós ligaszintű bevétel kevesebb mint tizede annak, ami az NB I-es csapatok kasszájába befolyt, a portugál bajnokság bevételének pedig nagyjából az egy ötvenede.
Stadionprojektekkel sem állnak túl jól a grúzok. Az elmúlt tíz évben csak egy új aréna épült az országban, miközben ugyanebben az időszakban Magyarországon 14, az Eb E-csoportjában épp Grúzia előtt végző Törökországban pedig 37 stadiont húztak fel.