MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
A foci Eb legkulturáltabb csapata címet érdemli a román válogatott

A foci Eb legkulturáltabb csapata címet érdemli a román válogatott

telex.hu / Weiler Vilmos

„Hálásak vagyunk mindazért, amit itt tapasztaltunk" – írták az öltözőben hagyott levélben.

Miután kedden Gakpo és Malen szétszedték a románokat, az eddigi legjobb meccsüket játszó hollandok pedig simán mentek tovább a foci-Eb-n, a románoknak még maradt kedvük takarítani. A csapat makulátlan rendben hagyta maga után a müncheni aréna öltözőjét, sőt még egy levelet is hagytak vendéglátóiknak.

Az UEFA a Facebook-oldalán tette közzé a levelet. A szövetség azt írta: „A tökéletes vendégek. Miután tegnap este kiestek, Románia makulátlanul, egy megható levéllel hagyta hátra a müncheni öltözőt a német házigazdáknak.”

 A románok levelüket a saját nyelvük mellett németül is megfogalmazták. Azt írták, hogy a 2024-es Európa-bajnokság történelmük egyik legfontosabb futballélménye volt, és örülnek annak, hogy ehhez Németország biztosította a színpadot. „Minden mérkőzés, minden érzelem, minden élmény összehozott minket a foci varázsa körül” – írták. Majd kifejtették, hogy úgy távoznak Németországból, hogy tudják, mindent beleadtak. „Hálásak vagyunk mindazért, amit itt tapasztaltunk. Megtiszteltetés volt a nagy európai futballcsalád tagjának lenni” – írták. „Nagyon köszönjük, hogy otthon érezhettük magunkat!” – zárták levelüket.

A román csapat előtt már egy másik ország is híressé vált a meccsek utáni rendszeretetéről. Két éve a világbajnokságon a japánok hagytak maguk után tökéletes rendet és tisztaságot, mindezt azután, hogy legyőzték a németeket. A vizespalackokat és ételdobozokat, valamint a törölközőket is mind egy helyre gyűjtötték össze. Arról, hogy egyáltalán ott jártak, esetükben nem egy levél, hanem néhány origami papírdaru – Japánban a szerencse és a hosszú élet szimbóluma – árulkodott.