MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn

Mi történik napelemes túltermeléssel?

villanyautosok.hu/dr. Papp László

Túltermelésünket a balkáni országok vásárolják meg – olykor mi fizetünk nekik, hogy átvegyék tőlünk.

Az elmúlt két évtized során a magyarországi villamosnergia-felhasználás egy jelentős részét a szomszédos országokból érkező import fedezte, a napelemes kapacitások növekedésének köszönhetően azonban idén már az exportunk rendszeresen el szokta érni akár az 1-2 ezer megawattot is, ha kedvezőek az időjárási körülmények. Ilyenkor lényegében egy Paksi Atomerőműnek megfelelő termelési többletünk keletkezik.

Nyugatról és északról importáljuk, míg déli és keleti irányba exportáljuk a villamos energiát, a napelemes túltermelésünket pedig a balkáni országok vásárolják meg – olykor mi fizetünk nekik, hogy átvegyék tőlünk. Ehhez érdemes még hozzátennünk, hogy Magyarország, Ausztriához és Szlovákiához hasonlóan, nemcsak a saját túltermelését értékesíti, hanem tranzitországként is funkcionál.

A horvát áramtermelésben csak minimális szerepet játszik a napenergia, Szerbiában pedig szinte egyáltalán nem hasznosítják ezt az energiaforrást, így a két délszláv hálózatnak nem okoz gondot a mi túltermelésünk átvétele, már csak azért sem, mert ilyenkor van csúcson a fogyasztásuk. Persze ez nem fog így maradni a végtelenségig, előbb-utóbb a Balkánon is elterjednek majd a napelemek, így ez az értékesítési lehetőség is be fog szűkülni.