Miért tiltakoztak a badacsonyi gazdák a zöldszüret ellen?
Mesterségesen tornászták fel a szőlőárakat.
2019. október 28. Az idén tavasszal a nagy várható termés reményében támogatást kaptak a gazdák, ha egyszerűen levágják a földre a szőlőfürtöket. Végül a termés csekélyebb lett, de már sok gyümölcs ment így pocsékba.
Az agrártárca az idén május végén hozott egy rendeletet arról (ez itt található), hogy pénzt adnak azoknak a gazdáknak, akik megsemmisítik várható szőlőtermésüket. Az úgynevezett zöldszüreti (így hívják azt, amikor a fürtöket éretlenül egyszerűen levágják a földre) támogatás iránti kérelmet június 11-ig lehetett a Magyar Államkincstárhoz benyújtani, a kifizetések 2019. november 15-ig történnek meg. Az összeg hektáronként 300 ezer forinttól 1,1 millió forintig terjed.
A zöldszüretet 2019. június 24. és július 10. között kellett elvégezni. Mint a Világgazdaság akkoriban megírta, az utóbbi évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtáját, a biancát, valamint a néhány éve még a magyar borok világpiaci áttörését elősegítő furmintot szüretelték le a legnagyobb területen a gazdák.
A biztos bevételt hozó zöldszüretre – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) adatai szerint országosan 5623 hektárra – sok szőlőtermelő jelentkezett. Ennél végül kisebb területre adtak engedélyt, ugyanis sokan úgy értelmezték a zöldszüretet, hogy csupán gyérítik a fürtöket, holott a szabály szerint a bejelentett területen az összes fürtöt le kellett szedni. Végül körülbelül 5200 hektár lett a korábban leszüretelt terület nagysága, ami még így is az ország hivatalos borszőlőtermő területének majdnem a 8 százaléka.
Rekord helyett 10 százaléknál nagyobb lehet a visszaesés
Mostanra azonban kiderült, hogy tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlőtúltermelési válság, a vártnál kevesebb szőlő termett hazánkban és más európai országban is. A Varga Pincészet tulajdonosa elmondta, a badacsonyi gazdák levélben tiltakoztak a zöldszüret ellen. Indokaik egyike éppen az volt, hogy a sok vagy kevés kérdése mindig csak a szüret végén válaszolható meg, és nem csak nálunk, hanem a nemzetközi piacokon is. Az aszály és az ültetvények kifáradása mellett a túltermelést csökkentette a váratlanul megemelkedett külföldi érdeklődés is.
A Varga Pincészet tulajdonosai szerint ez az év megmutatta azt is, hogy folyamatosan jó minőségben sokat termelni csak kiemelkedően jó kondícióban lévő ültetvényeken lehet. Ehhez pedig képzett, gyakorlott szakemberekre van szükség.
- A gazdáknak több volt az esze, mint a vezetőknek – fogalmazott Varga Péter. Az elmúlt héten a Varga Pincészet befejezte a szüretet, mindkét birtokukon kevesebb szőlőt dolgoztak fel, mint tavaly, Badacsonyban 11,5 millió, Egerben 7 millió kilót. A visszaesés náluk mintegy 10 százalékra rúg. Varga szerint a szüreti hónapok aszálya és az ültetvényeknek az előző két év nagy terméshozamában való kifáradása miatt országosan ennél is kevesebb szőlő termett. A minőségre azonban nem lehet panasz.
A zöldszüret anomáliái persze elsősorban a bortermelőket érintették. Aligha lehet azonban véletlen, hogy a vásárcsarnokokban a legolcsóbb hazai szőlő ára mintegy 45 százalékkal magasabb most októberben, mint tavaly ugyanebben az időszakban volt. Az előző év őszén 300 forint alatti áron is lehetett szőlőt venni. A vásárcsarnokokban a legolcsóbban kínál gyümölcs átlagára – gyűjtötte össze az Azénpénzem.hu – jelenleg 430 forint. Tavaly ez az összeg 340 forint volt. A drágulás tehát így számolva is 23,5 százalék.