MENÜ
2024. május 19.
Ivó, Milán
Nem az ember az egyetlen főemlős, mely növények nedveivel gyógyítja a sebeit

Nem az ember az egyetlen főemlős, mely növények nedveivel gyógyítja a sebeit

hvg.hu

Először sikerült megfigyelni, hogy egy gyógynövénnyel, magától kezelte a sebét egy orángután.

A világon először fájdalomcsillapító hatású növénnyel kezelte a pofáján lévő sebét egy szumátrai orángután Indonéziában – közölték a németországi Max Planck Institute of Animal Behavior és az indonéziai Universitas Nasional biológusai. Megállapításaikat a Scientific Reports folyóiratban közölték.

A Rakus nevű orángután megfigyelése során a biológusok észrevették, amint egy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, a hagyományos orvoslásban általánosan használt kúszónövény nedvét fogyasztja, majd többször is nyílt sebére keni azt.

A sérülését gyógynövénnyel kezelő orángután, Rakus.

Az akar kuning néven ismert növényt az indonézek gyógyszerként használják. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaellenes, antioxidáns és egyéb gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.

A Gizmodo megjegyzi: vannak még nyitott kérdések, például azzal kapcsolatban, hogy az orángután hogyan tudta elsajátítani a sebgyógyítást ilyen fejlett szinten. A növényt nem igazán fogyasztják az orángutánok, több évtizedes megfigyeléseik során a tudósok nem láttak hasonló cselekedetet más sérült állatok körében.