MENÜ
2024. szeptember 19.
Vilhelmina
Netproblémák, fizetési fennakadások – ezeket okozhatja a sarki jég olvadása

Netproblémák, fizetési fennakadások – ezeket okozhatja a sarki jég olvadása

poiprove.hu/Csernik-Varga Adrienn/fotó: pixabay.com

A klímaváltozás a Föld forgásának tempóját is módosítja.

Modern mindennapok részét képező, pontos időmérésen alapuló folyamatokat is megzavarhat egy kutatói csoport szerint a jövőben a sarki jég olvadása. Megállapították, a klímaváltozás a Föld forgásának tempóját is módosítja, minimálisan ugyan, de meghosszabbítva ezzel a napokat.

Egy napokban bekövetkezett informatikai hiba komoly problémát okozott egyszerre a világ számos pontján. Fennakadásokról számoltak be repülőtereken, bankokban, de még a médiában is. Repülőgépek felszállását kellett késleltetni, és helyenként a vasúti közlekedés is megbénult – mindez egyetlen IT-malőr miatt.

Kutatók szerint márpedig a klímaváltozás is okozhat még ilyen jellegű gondokat a jövőben. A sarki jég olvadása ugyanis fokozatosan átformálja a bolygót, ami a napok meghosszabbodását eredményezi – írja egy friss kutatásra hivatkozva a The Guardian.

A napok hosszának változása persze a gyakorlatban ezredmásodperc nagyságrendű. A kutatók szerint azonban ez is elegendő ahhoz, hogy megzavarjon olyan folyamatokat, amelyek pontos időmérésen alapulnak. Idesorolható például

az internetforgalom,
a pénzügyi tranzakciók és
a GPS-navigáció is.

A napok hosszabbodása nem kizárólag az emberi tevékenységre visszavezethető jelenség, a Holdnak a Föld óceánjaira és szárazföldjére gyakorolt gravitációs vonzása miatt egyébként is megtörténik ez. A Föld egy teljes fordulatának pontos ideje egy sor tényező miatt változik, és a kutatóknak ezt is figyelembe kellett venniük az elemzés során.

A sarki jég olvadása elbillenti az egyensúlyt

A szakértők megfigyeléseik és számítógépes rekonstrukciók alapján arra jutottak, hogy még ezen tényezők számításba vételével együtt is tetten érhető a klímaváltozás hatása a bolygó mozgására. A grönlandi és antarktiszi jégtakaró olvadásának hatására az Egyenlítőhöz közelebbi tengerekben több víz van. A Föld alakja ezzel valamelyest módosul, ami lelassítja a bolygó forgását, kissé megnyújtva a napot.

Láthatjuk, milyen hatással van az ember a Föld egész rendszerére. Nemcsak lokálisan, például a hőmérséklet emelkedésével, hanem alapvetően is, megváltoztatva a bolygó térbeli mozgását és forgását. A szén-dioxid-kibocsátásunkkal ezt mindössze 100-200 év alatt értük el, míg korábban évmilliárdok alatt mentek végbe hasonló folyamatok – mondta Benedikt Soja, az Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) svájci egyetem professzora.

A bolygó forgásának lassulása századonként 0,3 és 1 milliszekundum között változott 1900 és 2000 között. Az ezredfordulót követően azonban gyorsult a sarki jég olvadása, és ezzel a forgás lassulásának a mértéke is módosult: 2000 óta már századonként 1,3 milliszekundum.