MENÜ
2024. szeptember 19.
Vilhelmina

Palackvisszaváltás – a felhasználók fele szembesült problémával

economx.hu

A leggyakoribb probléma a rendszerrel, hogy a gép nem vett vissza minden palackot.

Egy felmérés szerint az új visszaváltási rendszert kipróbálók csaknem fele szembesült valamilyen problémával az automatáknál, de a többség szerint egész jól működik a rendszer.

A Publicus felmérést készített a MOHU palackvisszaváltási rendszeréről, amely szerint az automatákat használni próbálók 47 százaléka találkozott, 52 százaléka nem találkozott problémával.

A visszaváltási problémák közé sorolták, hogy

az automata nem vett vissza minden palackot (57 százalék),
nem működött az automata (51 százalék),
nem jutott hozzá az 50 forintos betétdíjhoz (9 százalék),
nem talált automatát (7 százalék)

- derült ki a Népszava által rendelt kutatásból, amely szerint a válaszokat némileg a pártszimpátia is befolyásolja, a Fidesz-KDNP szavazóinak 82, az ellenzékieknek 59, a Tisza Párt híveinek és a bizonytalanoknak pedig 64 százaléka vélekedik kedvezően a rendszerről.

A rendszer az emberek 68 százaléka szerint működik jól, vagy inkább jól,
56 százalék szerint „jól céllal indult a változtatás, de a kivitelezés nem sikerült”,
32 százalék gondolja azt, hogy „az új visszaváltási rendszer hatékony módszer, hogy minél több palack kerüljön újrafelhasználásra”.
A kutatás szerint az emberek 69 százaléka szokott az 50 forintos visszaváltási díjjal terhelt palackos italokat venni, közülük 54 százalék már váltott vissza ilyeneket.

A panelházakban 79 százaléka vitt már vissza csomagolást, a kertes- vagy társasházban élőknek nagyságrendileg a fele még gyűjti a palackokat, az emberek 15 százaléka azonban nem bajlódik a rendszerrel.

A teljes népességben öt százalék azok aránya, akik a Mol leányvállalata rendszerének hatására kezdték el szelektíven gyűjteni és visszaváltani a hulladékot, továbbá 22 százalék olyan boltban vásárol, ahol nincs automata. Az embereknek a leggyakoribb problémája az volt a rendszerrel, hogy a gép nem vett vissza minden palackot.