Tam_Bau
MENÜ
2024. október 18.
Lukács

Változás: kedvezőbb adózás ingatlankiadás esetén

profitline.hu

2025-ben is folytatódnak az albérlet után fizetendő adók szabályai.

Az ingatlan kiadás Magyarországon népszerű és jövedelmező befektetés lehet, azonban fontos tisztában lenni az ezzel járó adózási kötelezettségekkel. 2025-ben is folytatódnak az albérlet után fizetendő adók szabályai, ezért érdemes áttekinteni, hogy mire kell figyelni, ha bérbeadod az ingatlanodat.

1. Milyen jövedelemnek számít az albérlet után kapott bevétel?
Amikor kiadod az ingatlanodat, az abból származó bevétel önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít, amit a személyi jövedelemadó törvény (SZJA törvény) szabályoz.

Ez azt jelenti, hogy a bérleti díj és egyéb bevételek (pl. rezsi, ha a bérlő nem közvetlenül fizeti) után adózni kell. A bevételekből természetesen le lehet vonni a költségeket, és az így megmaradt nettó jövedelem képezi az adó alapját.

2. Mennyi az adó mértéke?

2025-ben is a 15%-os SZJA vonatkozik az albérletből származó jövedelemre, hasonlóan az előző évekhez. Az adó mértéke tehát a nettó jövedelem (bevétel mínusz költségek) 15%-a lesz.


3. Milyen költségeket lehet elszámolni?
Az ingatlan bérbeadók kétféle módszer közül választhatnak, amikor a költségeiket szeretnék elszámolni:

- Tételes költségelszámolás: Ebben az esetben az összes igazolt, a kiadással kapcsolatos kiadás (pl. karbantartás, felújítás, biztosítás) levonható a bevételből. Fontos, hogy ezekről számlával kell rendelkezni.

- 10%-os költséghányad alkalmazása: Ez az egyszerűbb módszer, ahol a bevételed 90%-a lesz az adó alapja, és 10%-ot költségként automatikusan levonhatsz, anélkül, hogy bármilyen számlát kellene bemutatnod.


4. Egészségügyi hozzájárulás (SZOCHO). 

Megszűnt a bérbeadás utáni szociális hozzájárulási adó (SZOCHO), így 2025-ben sem kell ezzel a teherrel számolni. Ez nagy könnyebbséget jelent azoknak, akik albérletbe adják ki ingatlanjukat, hiszen korábban ez plusz 13%-os költséget jelentett a jövedelem után. Magyarul: kizárólag a 15%-os mértékű SZJA-val kell számolnod.

5. Bejelentési kötelezettség és adófizetés. 

Az albérletbeadás tényét és a belőle származó jövedelmet mindenképp be kell jelenteni az adóhatóságnak. Ezt a legegyszerűbben a 23SZJA nyomtatványon teheted meg. Az adót negyedévente vagy évente is fizetheted, attól függően, hogy milyen elszámolást választasz.

6. Mi történik, ha nem jelentem be az albérletkiadást?
Ha elmulasztod bejelenteni a jövedelmet, akkor komoly szankciókra számíthatsz. Az adóhatóság büntetést és visszamenőleges adófizetést is kiszabhat, ami akár kamatokkal is súlyosbítható. Jobb tehát nem játszani a rendszerrel, és időben rendezni az adóügyeket!

Összegzés
Az albérlet kiadás 2025-ben is jövedelmező lehet, de fontos, hogy a szabályokat betartsd. A 15%-os SZJA könnyen kiszámolható, és két költségelszámolási mód közül is választhatsz, attól függően, hogy mennyire szeretnél részletesen foglalkozni a költségeiddel. És ne felejtsd el, a SZOCHO-t már nem kell fizetni!

Legyen szó egy garzonról vagy egy családi házról, mindenképpen gondolj az adózási kötelezettségekre, így elkerülheted a későbbi problémákat, és nyugodtan élvezheted a bérleti díjból származó plusz bevételt.