MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
A Brill Pálinkaház készítette idén Magyarország legjobb pálinkáját

A Brill Pálinkaház készítette idén Magyarország legjobb pálinkáját

Takács Zsuzsa • fotó: Brill Pálinkaház

A Brill Pálinkaház adja 2022 után idén is Magyarország legjobb pálinkáját.

A több, mint két évtizede Harcon működő családi manufaktúra a 2024. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen kiválóan szerepelt, az Év Pálinkája díjat nyerte el Vilmoskörte 2023 pálinkájával, valamint öt Champion és egy arany minősítéssel a kereskedelmi főzdék rangsorában a második helyet szerezte meg. NAGY ATTILA tulajdonos nem számított ilyen jó szereplésre, a szakember elárulta, igazi meglepetés volt számára, amikor a díjkiosztón meghallotta a bírálók döntését.

A Pálinka Nemzeti Tanács által szervezett legrangosabb szakmai megmérettetésnek idén Csopak adott helyet, az ünnepélyes díjkiosztót pedig a Magyar Tudományos Akadémián tartották meg. Negyven kereskedelmi pálinkafőzde 328 tételével nevezett. A zsűri külön kiemelte, hogy ezek a pálinkák a vendéglátásban, az üzletek polcain, fesztiválokon mindenki számára elérhetők és bizonyosan tiszta forrásból származnak. Közülük kerültek ki az arany minősítésűek, melyet idén 49 pálinka kapott meg, az arany minősítésűek közül pedig mindössze 20 tétel érdemelte ki kategóriájában a legjobbnak járó Champion díjat. Ez már önmagában is hatalmas szakmai elismerés. Végül a szakmai zsűri a Champion díjas tételek közül választotta ki „Magyarország legjobb pálinkáját”.

– Nagyon büszke vagyok, hogy idén immár hatodik alkalommal kaptuk meg a legrangosabb címet, 2018 óta kétévente sikerült ismételnünk. Egyáltalán nem számítottam rá – mondta Nagy Attila pálinkamester.

– Meglepetés volt számomra, hogy a 2023-as évjáratú Vilmoskörte pálinkánkat minősítették a legjobbnak és ezzel elnyerte az Év pálinkája díjat. Nagyon szép volt maga az alapanyag is, de ez az elismerés minden várakozásomat felülmúlta. Hiába a gondos feldolgozás és a professzionális technika, egy pálinka utóélete nagyon sokféleképpen alakulhat – tette hozzá. Ezen kívül annak is nagyon örülök, hogy a 2023-as évjáratú Sárgabarack pálinkánk a maga kategóriájában szintén Champion díjat kapott, régóta pályáztunk ebben a kategóriában is a címre.”

A szakember elmondta azt is, hogy idén nem fűzött nagy reményeket, legfeljebb az első három-öt helyezésben bizakodott, ugyanis nagyon sok kiváló főzde van az országban. Ezért is tartja jelentősnek a versenyre nevező kereskedelmi főzdék rangsorában az elért második helyet, amelyet a szakmai megmérettetésen elért eredmények alapján összegeznek. Az díjak sokatmondóak, a Brill Pálinkaház további Champion-győzelmet ért el a Birskörte 2022, a Sárgabarack 2023, az Érlelt Kadarka Törköly 2020, a Kékfrankos Szőlő 2021 és az érlelt Tokaji aszútörköly 2011 pálinkáival, ezenkívül aranyérmet kapott még a 2021-es Jázmin Szőlő pálinkájuk, további 14 tételük ezüstérmet, három tételük pedig bronz minősítést kapott.

A harci manufaktúrában már június végén beindult a nagyüzem, ami egészen karácsonyig tart. A feldolgozásra beérkezett gyümölcsök közül a cseresznye nagyon ígértes, az eper, a cigánymeggy és a feketeribizli viszont megsínylette a szüret idején leeső rengeteg csapadékot, a kajszi egyelőre jónak mutatkozik. Nagy Attila számára kihívást jelent a kiváló alapanyag beszerzése, ami még húsz éves termelői kapcsolatokkal sem mindig egyszerű. Előfordul, hogy kollégákkal segítik ki egymást egy-egy jó minőségű gyümölcs hiánya esetén. Hiába konkurensek, a magas minőségi elvárás mellett a szakmai összetartás alapelv számára, ez a hozzáállás sokat elárul vállalkozói mentalitásáról.

A korábbi évekhez hasonlóan a díjazott pálinkát exkluzív csomagolással árusítják a jövőben. A Brill Pálinkaházban továbbra is várják az érdeklődőket főzdelátogatással egybekötött pálinkakóstolóra, ahol a gyümölcspárlatok mellett különleges, zöldségből készült párlatokat is kóstolhatnak. 

Vilmoskörte pálinka 2023 „…Gyümölcsünk lelke nagyon összetett, ízlelőjét magával ragadja, elbűvöli, megigézi. Egyedi zamatát az ellenállhatatlan fűszereknek köszönheti, amelyek a méz édességével és annak nektárjával, a viaszos héj kesernyével, a hozzáillő fanyarságú harmóniával ruházzák fel...”
(Béli Géza, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny Szakmai Elnöke)

Brill Pálinkaház
7172 Harc, Siófoki u. 21.
Telefon: 74/437-123 Mobil: 06 30/720-4928
www.brillpalinkahaz.hu