MENÜ
2024. november 22.
Cecília
A Brill Pálinkaház sikere

A Brill Pálinkaház sikere

Takács Zsuzsa • fotó: Brill Pálinkaház

A szőlő- és törkölypálinkák mellett a cseresznye is Champion-díjat kapott.

Idén is a legjobbak között a Brill Pálinkaház. A Pálinka Nemzeti Tanács által megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenynek évek óta elmaradhatatlan résztvevője a Harcon működő családi manufaktúra és kivétel nélkül mindig az első helyezések egyikét szerzi meg. Idén négy pálinkájuk Champion-győztes lett, 5 arany, 11 ezüst és 3 bronz érmet szereztek. A díjátadó ünnepséget június 29-én a Magyar Tudományos Akadémián tartották meg, ezt követően beszélgettünk NAGY ATTILA tulajdonossal.

A tavalyi évben szó szerint mindent vitt a Brill Pálinkaház, a 2019-es Bodza pálinkájukat az Év pálinkájává választották, emellett harmadik alkalommal elnyerték Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje címet. Az idei évben a kereskedelmi főzdék legnagyobb hazai versenyén is remek eredménnyel zártak, Magyarország második legeredményesebb pálinkafőzdéje címet szerezték meg és a szakember elégedett. A nevezett 19 tételből 4 pálinkájuk Champion díjat nyert, ezek a Jázmin Szőlő pálinka 2021, a Cseresznye pálinka 2022, Jázmin Törköly pálinka 2022 és a Kékfrankos Szőlő pálinka 2021. Aranyérmes lett még a Presenta Szilva pálinka 2021, ezenkívül 11 ezüst és 3 bronz éremmel ismerték el a pálinkákat.

– Sosem lehet tudni, hogy miként szerepelnek az egyes tételek, bár reménykedik az ember, nincs okunk panaszra. Önmagában az a tény, hogy hosszú évek óta az első három hely egyikén végzünk, már nagyon jó visszajelzés – mondta Nagy Attila. Bár olykor vannak meglepetések, a várakozás szerint most is jól szerepeltek a szőlő- és törkölypálinkáink, de különösen örültem a cseresznye sikerének. Ez nagyon szép tétel, okkal kapott Champion-díjat.

– Önt már úgy ismerik, mint a szőlőpálinkák szakértőjét. A mostani eredmény is ezt támasztotta alá.
– Igen, a Jázmin szőlőből és a törkölyéből készült pálinkánk is kiváló minősítést kapott. Régóta együttműködünk a PTE Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetével, sokévi kísérletezés után egyedi eljárással dolgoztuk ki a megfelelő technológiát. Nyert már korábban Champion-minősítést és Év pálinkája címet a Jázmin, nagyon kedvelt a fogyasztók körében. Alapanyagként szeretem a szőlőt, ami a Szekszárdi Történelmi Borvidéken talán nem szorul magyarázatra.

– A szőlőn kívül milyen gyümölcsök állnak közel a szívéhez?
– A Kárpát-medencében honos, ősi fajtákat részesítem előnybe, ezért is nagyon örülök, hogy idén az Év Pálinkája címet a Kövér Pálinkafőzde Besztercei Szilva 2021 pálinkája kapta meg. Nagyon szép pálinkát lehet készíteni kajsziból, de a gönci vagy ceglédi kajszi, melyek alkalmazkodtak a helyi talajhoz, klímához, évszázadok alatt nyerték el tipikus, lekváros jegyeiket, számunkra az egyedi és utánozhatatlan pálinka-alapanyagot jelentik. Sajnos az idei év nem kecsegtet jóval, a cseresznye, a meggy, a kajszi nagyrészt elfagyott, az a kevés, ami megmaradt, a következő hetek időjárásától is függ. A szőlővel talán nem lesz gond, csak reménykedhetünk.

– Hol találkozhat a nagyközönség a kiváló pálinkákkal?
– A Brill Pálinkaházban továbbra is várjuk az érdeklődőket pálinkakóstolóval egybekötött üzemlátogatásra, ahol a díjazott tételeink mellett különleges zöldség- és gyümölcspárlatokat is megkóstolhatnak. Honlapunkon is elérhetőek vagyunk, jelentős forgalmat bonyolítunk le ma is a virtuális térben. Pálinkáink nagyszerű ajándéknak számítanak bármilyen különleges alkalomra.

Brill Pálinkaház
7172 Harc, Siófoki u. 21.
Tel.: 74/437-123, 06 30/720-4928
www.brillpalinkahaz.hu