A búzaliszt helyett lóbab-őrlemény
Lecserélnék a klasszikus fehér kenyér meghatározó alapanyagát a britek.
A karbonlábnyom, vagyis az előállítás teljes folyamata során kibocsátott szén-dioxid mennyiségének csökkentése mellett a recept átírásának másik érve, hogy a felmérések szerint az Egyesült Királyság lakossága súlyosan rosthiányos étrenden él. Az emésztőrendszer karbantartásán túl egy sor más területen az egészség zálogának tartott élelmi rost ajánlott napi 30 grammos mennyiségét a polgárok alig 10 százaléka viszi be a szervezetébe. Ezt orvosolná, ha bab kerülne a kenyérbe, állítják a reformerek, akik az eddig egész másfajta gasztronómiai felhasználásra lóbabot (Vicia faba) ajánlják kenyéralapanyagnak.
A kutatók nem csak az Egyesült Királyságban forgalmazott fehér kenyerek 1-3 százalék adó szójalisztet váltanák ki, amivel kalkulációjuk szerint 11 százalékkal csökkentenék a pékáru előállításának széndioxid-kibocsátását, de népegészségügyi szempontok mentén a felhasznált búzaliszt 25 százalékát is lóbabból készült őrleményre cserélnék.
/ Forrás qubit.hu /
https://qubit.hu/2023/02/13/lecserelnek-a-klasszikus-feher-kenyer-meghatarozo-alapanyagat-a-britek