A fügének a levele is hasznos, és ráadásul finom!
A friss fügelevélből is készülhet üdítőital.
A földközi-tengeri országokban gyakori fügefa általában alacsony méretű, de egyes fajtái elérhetik a 10-12 méteres magasságot is. Termése nálunk asztalt formában egész évben kapható, a leveléből pedig kókuszos-vaníliás ízű üdítőital készíthető.
A füge egyre több kertben megtalálható Magyarországon is, hiszen a klímaváltozással egyre kedvezőbbekké váltak itt is az életfeltételei.
A fatörzs sima kérge hamuszürke színű, tejnedvben gazdag. Nagy levelei a széleken fogazottak, és 3-5 karéjosak. Ehető, húsos termése a füge.
Ez nem egyszerű termés, hanem apró termések sokaságából álló, a befelé fordult, elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglaló terméságazat.
Számos gyógyhatást tulajdonítanak neki
A fügének rendkívül magas a rosttartalma, valamint találhatunk benne B-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt és káliumot is. Az egészségünkre gyakorolt kedvező hatásai részben ennek a magas rosttartalomnak köszönhető.
A füge hatékonyan tudja támogatni az emésztést, és a székrekedés megelőzésében segítségünkre lehet.
A gyümölcsben található vitaminok, rostok és ásványi anyagok segíthetnek normalizálni a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét, ezáltal pedig részt vesznek az ereink megóvásában, valamint csökkentik az érelmeszesedés kockázatát.
Egyes kutatások szerint a fügének nem csak a gyümölcse, de a fügefa levele is jótékonyan hat a vérnyomásunkra. A leveleiből készült tea ajánlott övsömör, májcirózis, szemölcsök, magas vérnyomás, gyomorfekély, és különböző bőrbetegségek ellen.
Tanulmányok alapján bizonyították, hogy a fügefa leveléből készített tea nagyon hatékonyan csökkenti a vércukorszintet és csökkenti a diabétesszel összefüggő gyulladások kialakulásának az esélyét, ezért ajánlott napi egy bögrével elfogyasztani belőle.
Sőt! A füge friss leveleit összeturmixolva hatásos csodaszert készíthetünk a pattanások ellen. A pépet csak kenjük fel az arcunra, és hagyjuk ott 10-15 percig, majd mossuk le.
A friss zöld, ép leveleket szedjük le, mossuk meg, és szárítsuk több napon keresztül szellős, de közvetlen napfénytől védett helyen. Akkor lesznek teljesen szárazak, ha jól megbarnulnak. Ezután zúzzuk őket porrá (maradhatnak benne nagyobb darabok is), majd tegyük egy légmentesen záródó befőttes üvegbe. Egy liter forrásban levő vízhez tegyünk két evőkanál port, majd forraljuk 15 percig, amíg a víz felére elpárolog. Ezután szűrjük le, és igyunk meg egy bögrével belőle – ajánlja a fugesember.hu honlap.
Szörp készülhet a zsenge levelekből
Fügelevél szörpöt is egyszerűen készíthetünk, amelyet jégkockával, citromkarikával tálalva egy fantasztikus hűsítőt kaphatunk a forró nyári napokra. Ráadásként ennek érdekessége, hogy az íze kókuszra és vaníliára emlékeztető. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy vannak, akik allergiásak a füge levelében és éretlen terméseiben lévő tejnedvekre, így mindenképpen kis mennyiségben próbáluk ki ezt első alkalommal.
Hozzávalók: 5 fügefalevél, 7 dl víz, 30 dkg cukor, 15 g citromsav és egy citrom.
A hozzávalókból főzzünk szirupot, amit azután hűtsük langyosra. Csavarjuk bele a citrom levét és 5 megmosott fügefalevéllel turmixoljuk össze. Szűrjük üvegbe, hűtőben tartva egy hétig szörpként fogyasztható. Vízzel hígítva nagyon kellemes ízű nyári üdítő italt kapunk így.