Tam_Bau
MENÜ
2024. szeptember 16.
Edit

A jövőben már nem lehet babérmeggyet ültetni

startlap.hu/Szloboda Csaba

A babérmeggy gyors fejlődésével kiszoríthat a környezetében őshonos növényeket.

Szeptember 1-től Svájcban tiltottá válik a babérmeggy értékesítése, ahogyan többé importálni sem lehet az országba – írja a 24.hu. Ugyanakkor a meglévő példányokat nem kell kiirtani a kertekből, és a közterületekről sem fognak eltűnni az ott már korábban elültetett cserjék.

A sövénynek is kiváló babérmeggy egy olyan örökzöld, ami rendkívüli módon érzéketlen a hőmérsékletre és a szárazságra, ezenkívül gyorsan is nő. Ugyanakkor a babérral ellentétben, amelynek levele kiváló fűszer, és amely morfológiai szempontból hasonlít a cserjéhez, sajnos mérgező, mivel cianogén glikozidot tartalmaz. Így pedig veszélyes lehet a hasznos rovarokra, valamint a növényevő állatokra is.

A svájci kormány tilalomról szóló határozatában úgy jellemezte a növényt, mint amely egy invazív, gazdasági és egészségkárosító faj.

A babérmeggy gyors fejlődésével kiszoríthat a környezetében őshonos növényeket, ezzel együtt pedig rovarokat és állatokat foszthat meg táplálékától.

Az Agroforum.hu korábban arról írt, hogy ugyanakkor a növény fényes sötétzöld lombja, feketébe hajló piros bogyói igazán tetszetősek, virága kellemes, édes illatot áraszt. Emellett az orvostudomány már a 18. század óta hasznosítja, bár ma már főképp parfümkészítő laboratóriumok dolgozzák fel a babérmeggy különböző részeit.