MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn

A levegő szén-dioxidjából készítenek vajat és sajtot

hvg.hu

Az étkezési zsírok kémiai előállítása kilogrammonként 0,8 gramm szén-dioxidnál is kevesebb kibocsátással jár.

A Bill Gates által is támogatott amerikai startup cég, a Savor rátalálhatott az élelmiszeripar Szent Gráljára: a megoldásra, hogy miként lehet jó ízű ételeket készíteni a bolygó károsítása nélkül. A kaliforniai cég a légkörből kinyert szén-dioxid segítségével képes vajat és más zsíralapú terméket előállítani – számolt be róla az Interesting Engineering.

Mindez rendkívül fontos eredmény, ugyanis az állattenyésztés a világ üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 14,5 százalékáért felelős. A népesség növekedésével várhatóan nőni fog az állati eredetű termékek iránti kereslet is, ami tovább melegíti majd a bolygót.

A problémát az elmúlt években úgy próbálták meg orvosolni az élelmiszeripari szakemberek, hogy növényi alapú termékeket fejlesztettek és dobtak piacra. Ezek azonban sokszor nem, vagy csak kevésbé hasonlítanak az állati eredetű termékek ízére és állagára. Ezenkívül az olyan anyagok, mint például a pálmaolaj felhasználása, szintén aggodalomra ad okot, mivel a pálmaolaj-ipar a világ különböző részein súlyos erdőirtásokkal jár együtt.

A kaliforniai Savor éppen ezért a kémiát hívta segítségül. A szakemberek szerint mint minden molekulának, a zsírnak is egy meghatározott kémiai képlete van. A zsírok és olajok molekulái szén, hidrogén és oxigén láncszerű elrendezéséből állnak, a cég pedig ezt használja ki: a szén-dioxidot alapul vége zsírmolekulákat épít fel hő és hidrogén felhasználásával.

Az Interesting Engineering emlékeztet: az étkezési zsírok kémiai előállítása kilogrammonként 0,8 gramm szén-dioxidnál is kevesebb kibocsátással jár. Összehasonlításként: a Brazíliában vagy Indonéziában előállított pálmaolaj esetében több mint 1,5 gramm szén-dioxidról lehet beszélni kilogrammonként.

A Savor szerint nemcsak vajat, tejet és sajtot is elő lehetne állítani ilyen módszerrel, de fagylaltok és étolaj készítését is tervezi a cég. Jó hír, hogy a technológia jól skálázható, így rövid idő leforgása alatt ipari méretűre növelhető. Az egyetlen kérdés, hogy az emberek hajlandóak lennének-e ilyen élelmiszereket fogyasztani.

Ha ezt szeretné elérni a Savor, akkor a termékeit olcsón kell adnia. A változás legnagyobb kerékkötője ugyanis az, hogy a mezőgazdaság és az állattenyésztés képes olcsón sok embert jóllakatni, így az emberek inkább a környezetszennyező és a globális felmelegedéshez jelentős mértékben hozzájáruló technológiát választják.