MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
A lítium Ukrajna fontos nyersanyaga, az ásványkincsekért is folyik a harc

A lítium Ukrajna fontos nyersanyaga, az ásványkincsekért is folyik a harc

hvg.hu

12 ezer milliárd dollár értékű kritikusan fontos ásványi anyag van Ukrajnában.

Egy amerikai republikánus szenátor szerint éppen ezért nem szabad hagyni, hogy ez a hatalmas ásványi kincs Oroszország és Kína birtokába kerüljön.

Óriási lehetőséget jelent Ukrajna ásványi kincseinek kiaknázása, különösen a zöld átmenet szempontjából – jelentette ki Maros Sefkovic, a Európai Bizottság alelnöke még 2021-ben, aki ezzel elsősorban a lítiumra célzott.

A lítium Ukrajna legfontosabb ásványi kincse, amely rendkívüli mértékben felértékelődött azt követően, hogy az akkumulátorgyártásban nélkülözhetetlen, és elsősorban Kína exportálja azt a világpiacra. Brüsszel már régóta törekszik arra, hogy mérsékelje a függést legnagyobb kereskedelmi partnerétől, Kínától.

Ezért már 2021-ben stratégiai együttműködési egyezményt kötött Ukrajnával a lítium és más ásványi kincsek kiaknázására Ukrajnában, de az USA is egyezményt kötött ugyanebben az évben Ukrajnával a titán kiaknázására, hogy így csökkentse függését Kínától és Oroszországtól. 2022-ben azután közbeszólt a háború, amely e téren is óriási változásokat hozott, hiszen az ásványi kincsek egy része olyan területen van, amelyet megszálltak az oroszok.

Putyin agressziójának elsősorban katonai célja van, ezért is költ oly sokat a háborúra – az USA szerint eddig már több mint 1000 milliárd dollárnak megfelelő rubelt –, de Moszkvában nagyon is számontartják a lítiumot és más fontos ásványi kincseket Ukrajnában – fogalmazott a német közszolgálati Deutsche Welle (DW).

Amerikai republikánus szenátor: Ukrajna egy aranybánya

12 ezer milliárd dollár értékű kritikusan fontos ásványi anyag van Ukrajnában, és nem hagyhatjuk, hogy ez a kincs az oroszok és a kínaiak kezére jusson! – jelentette ki Lindsey Graham republikánus szenátor egy televíziós interjúban. Dél-Karolina szenátora, aki korábban a légierő pilótája volt, hangsúlyozta: „Ukrajna Európa leggazdagabb országa lehetne, ha ki tudná aknázni ásványi kincseit. A magam részéről egyáltalán nem szeretném, ha ez az ásványi kincs az oroszok vagy a kínaiak kezére jutna.”

A szenátor azt javasolta a CBS televíziónak adott interjúban, hogy Ukrajna fizessen az amerikai fegyverekért ezekkel az ásványi kincsekkel.

„Ha mi most fegyverekkel és pénzzel segítjük Ukrajnát, akkor ebből olyan jó üzleti kapcsolat lehet, amelyről csak álmodhatunk” – hangsúlyozta a szenátor, aki Trump elszánt híve Washingtonban.

„Nagyon fontos számunkra, hogy miképp ér véget ez a háború Ukrajnában. Segítsük az ukránokat ebben a háborúban, mert nem engedhetjük meg magunknak, hogy veszítsünk. Találjunk egy megoldást erre a háborúra, de sose felejtsük el: Ukrajna egy aranybánya! 10-12 ezer milliárd dollár értékű kritikusan fontos nyersanyag van ott. Ezt nem engedhetjük át Putyinnak, aki továbbpasszolná azt Kínának” – mondta a republikánus szenátor a Face the Nation programban a CBS televízióban.

A The Washington Post már korábban is arról írt, hogy a háború Ukrajnában az ásványi kincsekért folyik. A probléma az, hogy az ásványi kincsek nagy része Ukrajna keleti felében található, amely részben orosz megszállás alatt áll, részben pedig a háború legfontosabb helyszíne.