MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn

„A semmiért fizetünk többet"

index.hu /Szabó Gyula

„Kérdés, hogy a beszedett pénzt mennyire hatékonyan hasznosítja az állam."

 Ha tűzoltó jelleggel, lyukak tömködésére használjuk, működési költséget vagy gazdasági növekedést nem támogató beruházásokat finanszírozunk, akkor abból nem lesz plusz­érték” – írta Hernadi Zsolt a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója legfrissebb véleménycikkében, majd hozzátette: „A semmiért fizetünk többet. Nem ismerős ez a helyzet valahonnan? Pont, mint a szociban. Vissza a jövőbe, uraim!”

„Karl Marx szerint minden profit extraprofit. Nem gondoltam volna, hogy valaha marxista bonmot jut eszembe a hazai gazdaságról, de a különadó porondon tartása a csengőfrászt hozta rám” – így kezdte véleménycikkét a Mandineren Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.

Magyarország legnagyobb vállalatának vezetője rögtön hangsúlyozta, hogy az adókkal nincs baja: „Az adófizetés nem boldog tevékenység, de fázni, betegnek lenni és kátyús úton menni még annál is utálatosabb.” Majd úgy összegezte, hogy „mindenki bead valamit a közösbe, cserébe a közösség mer iskolát, kórházat és laktanyát álmodni a boldogabb jövőért.”

Ugyanakkor szerinte most úgy látszik, hogy „megszaladtunk. Kiskereskedelmi, tranzakciós, devizaváltási, banki, gyógyszergyártói extraprofitadó és a többi. Se szeri, se száma a különadóknak.” Kiemelte: 11 olyan adónem van, ami az utóbbi két évben jött létre. Így pedig jogosan adódik az a kérdést, hogy „hova lett a kiszámítható adórendszer?”

/ Bővebben az Indexen.hu-n olvashatnak /