MENÜ
2024. október 22.
Előd

ADAM, a robotpultos

okosipar.hu / Vörös István

Humanoid robotpincér csapolt italokat egy amerikai stadionbárban.

A mesterséges intelligencia (AI) vezérelte szervizrobotokra specializálódott nevadai Richtech Robotics a napokban hivatalosan is bemutatta ADAM fantázianevet viselő vendéglátó robotját a Texas Rangers Major League Baseball stadionjában – írta a Robotics & Automation News.

Az egyedülálló AI-képességekkel és finom, emberi mozgáshoz hasonló mozdulatokat produkáló ADAM az első humanoid robot lesz, amelyet a Globe Life Fieldhez hasonló stadionokban vagy kisebb sportarénákban hadra foghatnak a jövőben.
„A fejlett, mesterségesintelligencia-alapon működő ADAM népszerűsége az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megnőtt, miután sikeresen debütált a CES 2024-en. Most izgatottan várjuk, hogy a híres Globe Life Fielden is megállja-e a helyét az oda telepített robot, de reményeink szerint ezzel a lépéssel nemhogy szinten tartjuk, tovább növeljük majd a technológia iránti érdeklődést”, nyilatkozta Matt Casella, a Richtech Robotics elnöke. „Folyamatosan fejlesztjük az ADAM technológiáját, hogy kivételes, kellemes és gördülékeny interakciót folytathasson az ügyfelekkel és az iparágak különböző területein – tekintett a jövőbe az elnök.
Az ADAM új mércét szab a vendéglátó robotok számára, és hatékonyabb munkafolyamatot garantál, így a stadion dolgozói jobban összpontosíthatnak a szurkolói élmény fokozásának biztosítására a robot által is elvégezhető pultos, kiszolgálómunka helyett.
Az AI-t, a fejlett szenzorokat és két robotkart, valamint az elkészíthető italok széles választékát integráló ADAM nemcsak zökkenőmentesen, hanem egyedülálló precizitással imitálja az emberi gesztusokat.
Koktélokat és alkoholmentes italokat szolgál majd fel az említett stadionbárban, egyelőre nem kiváltva, hanem kiegészítve az emberek munkáját. Így ADAM nemcsak technológiai kuriózumként szolgál majd a vendégeknek, hanem valóban segít csökkenteni a várakozási időt a pult egyik felén, és mérsékli a munkaterheket a másik felén, ami kiváltképp játéknapokon jelentős.