MENÜ
2024. szeptember 16.
Edit

Ahol ajánlott a meztelen kiállításlátogatás

startlap.hu /Vas Julianna

A naturizmusról szóló kiállítás központjában az emberi test természetes állapota áll.

A marseille-i Európai és Mediterrán Civilizációk Múzeumának (Mucem) legújabb kiállításának központi eleme a meztelenség, és nem csak a falakon kiállított műalkotásokon, számol be a Guardian. A múzeum engedélyezte a látogatóknak, hogy meztelenül, csupán egy pár cipőt viselve fedezzék fel a naturizmushoz való viszonyukat.

Az a furcsa, ha valaki felöltözve jelenik meg

A “Naturista Paradicsomok” című kiállítás egy hónapban egyszer, egy kiemelt estén látogatható meztelenül. A kiállításon 600 fénykép, film, magazin, festmény, szobor és egyéb műalkotás szerepel naturista közösségekből, valamint francia és svájci köz- és magángyűjteményekből. Franciaország a világ vezető naturista turisztikai célpontjának számít, köszönhetően mérsékelt éghajlatának és három tengerpartjának, amelyeknek köszönhetően erős naturista közösségek alakultak ki.

Mostanában újfenti érdeklődést tapasztalunk a természetes meztelenség iránt, amely kéz a kézben jár az egészséges, vegetáriánus étrendek, a természetes gyógymódok, a szabad levegőn végzett meditáció és a jóga népszerűségével.

“Ezek az életmódok, valamint a testünket érintő szabályok elutasítása kulcsfontosságúak ahhoz, hogy megértsük a múltbéli és a jelenkori naturizmus kérdéseit” – nyilatkozta a múzeum.

Bruno Saurez, a marseille-i naturista egyesület vezetője elmondta a látogatóknak, hogy a naturista mozgalom a 19. században Svájcban és Németországban indult. Franciaországban a délkeleti Provence régióban alakult meg az első naturista csoport 1930-ban, mielőtt az egész országban elterjedt volna a mozgalom. Marseille-ben a mediterrán éghajlat miatt több naturista központ is található. A havi egyszeri meztelen múzeumlátogatásokkal kapcsolatban a Mucem szóvivője megjegyezte, hogy “logikus”, ha a látogatók részben vagy teljesen meztelenek a kiállítás megtekintésekor. “Itt az lenne a furcsa, ha valaki teljesen felöltözve érkezne erre az alkalomra” – mondta.