Brill Pálinkaház: az ország legeredményesebb pálinkafőzdéje
„Nem sejtettem, hogy a legjobbnak választják a bodzát.”
A Brill Pálinkaház adja, immár ötödik alkalommal, Magyarország legjobb pálinkáját. A Harcon működő családi manufaktúra a 2022. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen kiválóan szerepelt. „Óriási elismerés és nagy öröm számunkra, hogy 2019-es Bodza pálinkánk Magyarország legjobb pálinkája minősítést kapta meg és a Kékfrankos szőlő 2019 Champion-díjas lett. Ezenkívül harmadik alkalommal sikerült elnyernünk Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje címet – mondja Nagy Attila, a három évtizedes múltra visszatekintő vállalkozás tulajdonosa.
A kereskedelmi főzdék legrangosabb versenyét minden évben megrendezi a Pálinka Nemzeti Tanács, ez a legfontosabb szakmai megmérettetést jelenti. Praktikus okból is érdemes részt venni ezen a versenyen, a nevezéssel együtt ugyanis valamennyi tétel NÉBIH laborvizsgálat után kerül bírálatra, ezért már a részvétel is megéri a kereskedelmi főzdék számára. Ennél sokkal inkább motivál mindenkit az, hogy a nemes italokat hozzáértők véleményezik. „Sejtés van, hiszen ismerjük az egyes tételek erényeit, de soha nem lehet előre kiszámítani, hogy végül milyen döntés születik” – fogalmaz Nagy Attila, aki hozzáteszi: „Tavaly Champion-győztes volt a Bodza 2019, de nem reméltem, hogy az ország legjobb pálinkájának választják. A bodzát egyébként nagyon nehéz feldolgozni, ezért talán még édesebb a győzelem íze. Idén 15 tétellel neveztünk, ebből két Champion-győzelem, összesen öt arany, hét ezüst és három bronz minősítést kaptunk. Aranyérmesek: Birskörte 2018, Cseresznye pálinka (Szomolyai fekete, Katalin) 2020, Cigánymeggy 2021. A Magyarország 2022. évi legeredményesebb pálinkafőzdéje versenyben pedig első helyezést értünk el, ez pedig nagyszerű visszajelzés az elmúlt időszak munkájáról” – teszi hozzá a szakember.
A Brill Pálinkaház eddig ötször adta Magyarország legjobb pálinkáját, és harmadszor érdemelte ki a legeredményesebb főzde címet. A szőlő- és törkölypálinkák mestereként is ismerik a pálinkaházat, az elmúlt két évre visszatekintve, 2020-ban az Érlelt Kadarka törkölypálinka 2007 Magyarország legjobb pálinkája lett, a Kékfrankos szőlő 2019 és a Jázmin szőlő törköly 2020 is Champion-győzelmet hozott. 2017-es évjáratú Jázmin szőlőpálinkájuk 2018-ban az ország legjobbja lett, saját kísérletezés eredményeként, egyedi eljárással készült. Nehéz időszakon vannak túl, a Covid okozta visszaesés után idén áprilistól tapasztalnak jelentősebb visszarendeződést a forgalomban. Bár a nyár és a kánikulai időszak nem kedvez a pálinkafogyasztásnak, a kerthelyiségek és a budapesti vendéglátóhelyek megnyitása visszafogott bizakodásra adhat okot. Talán októbertől a karácsonyi időszakig felpöröghet – visszaállhat a kereslet –, miközben kiszámíthatatlan az energiaköltségek és adók emelkedése. Ez utóbbi jelenti a legnagyobb kérdőjelet. Ami biztos, az idei év gyümölcstermését tekintve egyelőre optimisták lehetnek, van gyümölcs, és a minőség is jó, az eper, a cseresznye, a cigánymeggy után most a kajszi feldolgozása van soron, de azt is elárulja a szakember: soha nem lehet tudni, hogy mivé fejlődik a pálinka. Kiváló alapanyagból is lehet „csak” jó minőség, és átlagos termés is eredményezhet különleges pálinkát.
A korábbi évekhez hasonlóan a díjazott pálinkákat különleges üvegbe töltik, és exkluzív csomagolással árusítják a jövőben. Nagyszerű ajándék bármilyen különleges alkalomra. A Brill Pálinkaházban továbbra is várják az érdeklődőket pálinkakóstolóra, ezen kívül zöldség- és gyümölcspárlatokat, valamint alkoholmentes finom szörpöket is kínálnak.
Különleges gyümölcs a bogernyősök csodás világából, amelynek pálinkája a kevesek által ismert egyediséget tárja a nagyközönség elé. Intenzíven fajtajelleges illatát a zöldfűszerek vezetik be, amelyek édes-kesernyés alakban tárulnak elénk.
A legkiválóbb herbáriumok koncentrált illatkavalkádját véljük felfedezni ezen fűszerek forgatagában (…) Ízében friss, ropogós, citrusosan mentás, ánizsosan hűvösebb tónusok. Mindemellett kakaó, csokoládé és méz. Mind-mind megannyi szépséggel járul hozzá az íze összetettségéhez, az enyhe édességgel szinte muskotályossá téve azt. Amikor már teljesen lenyűgözött bennünket, szolid eleganciával megjelenik benne a magjelleg, ami a marcipánt is belecsempészi a komplexitásába.
Illatában és ízében kiteljesedő, fejlődése jelenleg is töretlen, egyenes úton terel bennünket az élet vize által adományozott örök boldogság felé. Bízunk benne, hogy eléri célját és sokáig élvezhetjük páratlan exkluzivitását!