MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
Diákokat rabolnak el, és ejtenek túszul Nigériában

Diákokat rabolnak el, és ejtenek túszul Nigériában

telex.hu

Több mint nyolcvan diákot ejtettek túszul ismeretlen fegyveresek az északnyugat-nigériai Kebbi állam egyik iskolájában.

Az eset csütörtökön történt, de akkor még nem lehetett tudni, hány diákot vittek magukkal az emberrablók. A tűzharcban megöltek egy rendőrt, és megsebesítettek egy diákot is. A gyerekekkel együtt öt tanárt is elraboltak.

Három hét leforgása alatt ez volt a harmadik tömeges emberrablás az ország északnyugati részén.

December óta összességében több mint nyolcszáz nigériai diákot raboltak el az iskolájukból – a hatóságok szerint váltságdíj fejében – fegyveresek. Többeket elengedtek, de mások sorsa továbbra is ismeretlen.

Február végén 279 diáklányt is elraboltak, őket viszont március elején szabadon engedték.

A rajtaütéseket többnyire az északnyugati régióban követik el, függetlenül az északkeleti országrészben elkövetett támadásoktól, ahol a Boko Haram iszlamista fegyveres csoport 2014-ben több mint 270 diáklányt rabolt el Chibok városából. A legnagyobb nigériai iszlamista fegyveres csoport vezetője, Abubakar Shekau állítólag felrobbantotta magát június elején egy összecsapásban, egyelőre azonban a hírt nem erősítették meg. Ez időlegesen hatással lehet ugyan a szervezetre, de alapvetően nem befolyásolja az iszlamista fegyveresek túlerejét az ország északi felében.

A 160 milliós, soknemzetiségű ország felerészben, jellemzően délen, keresztény, míg az ország északi fele muszlim.

A kínai tőkével megjelentek a kínai túszok is

Fegyveresek az ország délkeleti részében, Ogun államban szerdán négy kínai munkást raboltak el egy vasúti építkezésről, és a biztonságukért felelős őröket megölték. Kínai cégek több milliárd dolláros infrastrukturális befektetéseken dolgoznak Nigériában, gyakran rendőri védelem mellett. Áprilisban két kínai munkást raboltak el a délnyugat-nigériai Osun államban egy bányából, a biztonsági őreiket agyonlőtték. A munkásokat négy nappal később kiszabadították.