MENÜ
2024. szeptember 19.
Vilhelmina

Édesvízi medúzák a Paks környéki holtágakban

hvg.hu / fotó: freepik.com

A Kínában őshonos medúzának 25-26 fokos álló vagy nagyon lassan folyó vízre van szüksége a kifejlődéshez.

Júniusban és júliusban is nagy számban észlelték Paks környékén, a Duna Fadd-Dombori holtágában azt az édesvízi medúzafajt, amely a vízhőmérséklet emelkedésének köszönhetően egyre többször tűnik fel Európában – számolt be az Átlátszó. A Kínában, a Jangce folyó vidékén őshonos faj már évekkel ezelőtt is észlelhető volt a Duna menti vizekben, a klímaváltozással tovább melegedő környezetnek hála az elmúlt években pedig egyre jobban elterjed.

Az állatnak két életfázisa van, polipformájában alig néhány milliméter nagyságú, nehezen észrevehető, ebben az alakban jóval több helyen megtalálható. A pár centis medúzaalak kifejlődéséhez azonban 25-26 fokos, álló vagy nagyon lassan folyó vízre van szüksége – ezek a feltételek pedig egyre gyakrabban adottak a Duna holtágaiban.

Abonyi András, a HUN-REN Ökológiai Kutatóintézet ökológusa a portálnak elmondta, hogy az apró ragadozó halivadékkal, tubifexszel, zooplanktonokkal táplálkozik, mivel utóbbiak pedig főként algát fogyasztanak, így az érintett vizekben elszaporodhat az alga a medúza megjelenésével. Az emberre ugyanakkor az állat nem ártalmas, és amúgy sem valószínű, hogy a Duna főágában el tudna terjedni. 

(A kép illusztráció)