MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn

Egyedülálló autópálya épül Dubajban

hvg.hu

A tervek szerint az útszakasz 100 százalékban megújuló energiát, elsősorban napenergiát használ majd.

A fenntartható városok fejlesztésével foglalkozó dubaji székhelyű URB a tervek szerint egy 64 km hosszú szakaszt készít el, aminek középpontjában a megújuló energia és a fenntarthatóság áll majd – írja az Ubergizmo.

A tervek szerint az útszakasz 100 százalékban megújuló energiát, elsősorban napenergiát használ majd. A pálya közepén villamosok közlekednek majd, amelyek ebből táplálkoznak, az autópálya mentén pedig városi kertek és rengeteg zöldterület kap majd helyet. A kertekben mindenki magának termelheti meg a saját zöldségét, gyümölcsét.
A Green Spine nevű szakasz a Zájed sejkről elnevezett (Sheikh Mohammad Bin Zayed Road) E311-es úton kap majd helyet, ami mintegy 8 millió lakos számára áll majd rendelkezésre. A fejlesztéssel csökkenhet a város szénlábnyoma.
A napelemek – amelyek többsége a villamossíneken kap majd helyet – 300 MW elektromos áramot állít majd elő, ami 130 ezer háztartás ellátásához elegendő.
Az autópálya forgalmát szenzorok figyelik majd, az erre fejlesztett intelligens rendszer pedig ennek megfelelően szabályozza majd azt. Az út mentén ültetett őshonos növények természetes hűtőközegként működnek, az ott élők pedig kocogni és piknikezni is tudnak a területen. Az útburkolat porózus felületet kap, ami segít megakadályozni az árvizek kialakulását és elnyelik az esővizet, hogy azt máshol hasznosítsák.