MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn

„Egyetlen eurót sem lehet bűnözők kezére juttatni”

nepszava.hu/MTI-Népszava

Erősebb szerepköre lehet Laura Codruța Kövesi főügyésznek a jövőben.

Az Európai Bizottság (EB) kedden jóváhagyta Svédország csatlakozását az Európai Ügyészséghez (EPPO), és az uniós tagország hivatalosan már szerdától csatlakozott országnak számít. Az ügyészség várhatóan ősszel, 20 nappal az illetékes ügyész svédországi kinevezése után kezdi meg működését a skandináv országban. Svédország hivatalosan június elején jelezte csatlakozási szándékát az EPPO-hoz.

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa üdvözölte a csatlakozást, mert szerinte a határokon átívelő kihívásokat csak közös együttműködéssel lehet kezelni. Kiemelte: „Mindenki érdeke, hogy az EU golyóállóvá váljon a korrupcióval és a csalással szemben. Egyetlen eurót sem lehet bűnözők kezére juttatni.”

Didier Reynders igazságügyi biztos fontos fejleménynek nevezte a csatlakozást és rámutatott arra, hogy 24 tagország részvételével az európai főügyész szerepe tovább erősödik. A Népszava áprilisban írt arról, hogy miközben az EPPO milliárdokat spórol az EU-nak, az Orbán-kormány nem akarja beléptetni Magyarországot. – A létrehozása óta eltelt két és fél évben az Európai Ügyészség 1927 vizsgálatot indított a közösségi büdzsét megkárosító ügyekben, a becsült kár több mint 19,2 milliárd euró – írtuk.

Az 2021. június 1-jétől működő Európai Ügyészségről a hivatalos uniós honlap azt írja: „Az EPPO az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozással, a vádhatósági eljárások lefolytatásával és az elkövetők bíróság elé állításával megbízott független uniós szerv.” A bűncselekmények, amelyekben nyomozhatnak: a csalás, a korrupció, a pénzmosás, a határokon átnyúló csalás.