MENÜ
2024. november 22.
Cecília
Húsos som és társai

Húsos som és társai

magyarmezogazdasag.hu

Gyümölcs, gyógy- és dísznövény is egyben. Korai virágzása miatt nagyon kedvelt a méhek körében is.

A húsos som a somfélék családjába tartozó, főképp Európa középső és déli részén, így a Kárpát-medencében is elterjedt vadgyümölcs. Magyarországon az erdők cserjeszintjében a szárazságot is elviseli, nagyon nagy a tűrőképessége, igen hosszú életű bokor vagy kis fa. Több országban is nemesítettek somfajtákat, közülük mutatunk be néhányat.
Ez a régen ismert és elterjedt növény Magyarországon szinte ismeretlen gyümölcsnek számít, főképpen a városi, nem természetjáró embereknek. Nem szeretnék túlzásokba esni, de úgy gondolom, hogy a banán, narancs, kivi ismertebb, mint az őshonos som! Pedig a húsos som (Cornus mas) a sokrétű „szupernövények” sorát gazdagítja.

Egy Kecskemét melletti gyümölcstermesztő a gyümölcsöse szélére több száz somot ültetett ki, hogy nagyon korán odacsábítsa a méheket. Gyümölcséből mártásokat, lekvárt, gyümölcsbort, kompótot és díjnyertes pálinkát is készíthetünk, egyedi ízvilággal és illatanyagokkal.
Savanykás gyümölcse sok C-vitamint, cukrokat, almasavat és sajátos illat- és zamatanyagokat tartalmaz.

Magyarországon minden körülmény megfelelő a som termesztéséhez, mind a talaj, mind az éghajlati adottságok. Sőt, jelenleg a szaporítóanyag is beszerezhető. A húsos som elviseli a szárazságot, de öntözött körülmények között nagy mennyiséget is le tud adni, jó minőséggel párosítva. Fiatal növényként bojtos, sekélyen elhelyezkedő gyökérzete van, ezért fontos a kezdeti években is az öntözése. Termő korba lépve rengeteg virágot képes hozni, ezért a termőfelületet metszéssel szabályozni kell!

A növény maga inkább családi, vagy kis gazdaságokba ajánlható, ugyanis 3-4 héten át érik, éretten lepotyog a bokorról, fáról, tehát 2-3 naponta össze kell szedni az érett gyümölcsöt.
A húsos somnak nincs még ismert veszélyes kórokozója és kártevője a ter­mesztésben. Persze, ha elterjed nagyobb mennyiségben, megjelenhetnek a jelentősebb károsítók. Jelenleg biotermesztésben is termeszthető. Lassan nő, de a 3-4. évben már termőre fordul. Ajánlott tenyészterülete 5 x 3 méter.

Noha Magyarországon is itt van az Európában ismert fajták nagy része, termesztésben 6-7 fajta fut jelenleg. Hogy megismerjük a különböző ígéretes fajtákat, érdemes több évig vizsgálni, nézegetni azokat. Minden év más, ezért előjöhet egy-egy fajta pozitív tulajdonsága, ami érdemessé teszi a bevezetését a termesztésbe.

A magyar kertészeti oktatásban megismerhettük a vadon található somokból Szlovákiában szelektált két fajtát, a Titus-t és a Devint, valamint az osztrák Jolico fajtát.
A két szlovákiai fajta jelenleg nincs termesztésben, kisebb gyümölcsméretük és kedvezőtlen mag-gyümölcshús arányuk miatt.
Bár autópálya fásítására kiválóak lennének, de a magyar erdészeti szaporítóanyagok, úgymint a húsos som magonc, jóval olcsóbban beszerezhető, így ha felmerül a zöldítéseknél a húsos som, általában a vevők anyagi megfontolásból ezt választják.

A jelenleg szaporított somok közül a legjobb, legismertebb a Kazanlak és a Jolico. A Kazanlak szinte minden paraméterében a legjobbak között van, a Jolico pedig a legismertebb fajta, alighanem a jó osztrák marketing miatt. A fajták közötti fenológiai adatokat a Nébih Pölöskei telepén történő, 2018–2019. évi megfigyelések alapján közlöm.

A Jolico nagy gyümölcsű, osztrák húsossom-fajta, gyümölcse 24-30 mm hosszú, 13-20 mm széles. Gyümölcstömege 5,6 g (a vad húsos somok 2 g súlyúak). Cukortartalma 14%, 400-550 ppm C-vitamint tartalmaz, kicsit édesebb a vad somok gyümölcsénél. Bokra növekedési erélye közepes. Érése elhúzódó, többségében szeptemberi. Március 8-14. között kezd virágozni, éréskezdete augusztus 10-12. körül esedékes, és szeptember 12-23. közt lehet szedni az utolsó terméseket.

A Kazanlak nagy gyümölcsű, bolgár som. Körte alakú gyümölcse akár 35 mm hosszú is lehet. Augusztusban hosszan érnek a bogyói. Íze savanykás, rovarkártevők nem, vagy csak nagyon ritkán károsítják. Termesztésben kis faként nevelhető, teljes magassága 4 m lesz. Mint minden som, szereti a humuszban gazdag, agyagos, kiegyensúlyozott tápanyag- és vízgazdálkodású talajokat.
Virágzása március 8-14. között kezdődik, július 18-30-tól augusztus 18-22-ig érik.

Több sárga gyümölcsű fajta ismert, de jelenleg a termesztésben a Lutea található meg.

A fajták között kitűnik a sárga színe mellett a koraiságával és a hihetetlenül jó ízével. Talán a legédesebb som a termesztésben lévő fajták közül!

Dekoratív a termés, más piros fajták mellé dísznek is tehető. Gyümölcsmérete kisebb, mint a Jolico és a Kazanlak, de a vad fajtáknál jóval nagyobb. Fánkénti hozama is a legjobbak közé sorolja. Virágzás kezdete március 11-12., éréskezdete július 22-24., szedése augusztus 20-26. közt zárulhat.

A Pancharevo nagy méretű, hosszúkás hordó alakú, igen jó ízű, piros termésű bolgár som. Még nem elég ismert, de a jövő egyik nagy fajtája lehet. Kései virágzású, nagy termésbiztonságú, és segíthet a vele egy időben érő Kazanlak megporzásában. Virágzás kezdete március 16-17., érése pedig július10-12., körül kezdődik és szeptember 12-23-ig tart.
Ugyancsak bolgár fajta a Shan: későn virágzik, megbízható, kis növekedési erélyű („féltörpe”) som. Nagy, vagy igen nagy, hordó, majdnem gömb alakú termései vannak. Virágzása március 14-28. között kezdődik, július 20-tól augusztus közepéig érik.

A Shumen termése a Pancharevohoz hasonló, érése viszont szinte a Jolicoéval megegyező. A Jolico-ültetvényekben a porzást segítendő, ültetésre javasolt! Virágozni március 11-20. között kezd, érése augusztus 6-8. körül kezdődik és szeptember 5-9-ig tart.

Összefoglalva, választékbővítésre minden kertbe ajánlom ezt a nemesített vadgyümölcsöt, mivel a gyümölcs beltartalma mellett, nem utolsó a díszértéke sem.

Február végén, március elején rikító sárga virágaival díszít, majd ősszel, gyönyörűen színeződő leveleivel újra a kert dísze lesz. Vegyszerhasználat nélkül ter­meszthető.