Indul az őszi szezon: rengeteg a gomba a hazai erdőkben
Kiváló lehetőség azok számára, akik frissen szeretnék beszerezni a vacsorákhoz való gombákat.
Az elmúlt hetek esőzése különösen kedvezett az őszi gombaszezonnak: a hazai erdők, mezők tele vannak különböző ehető gombafajtákkal, így érdemes lesz gombászni a következő hetekben. Segítünk, hogyan fogj neki!
A magyar erdők nemcsak a kirándulásra tökéletesek, de kiváló lehetőséget biztosítanak azok számára, akik frissen szeretnék beszerezni a vacsorákhoz való gombákat. Azt viszont fontos tudnunk, hogy a gombaszedésre külön szabályozások vonatkoznak: Magyarországon nagyjából több ezer gombafaj él, és bár java részüket nyugodtan felszedhetjük, van köztük 58, amelynek begyűjtése védettségük miatt törvényszegésnek minősül. Ilyen esetben – mennyiségtől függően – akár több százezer forintnyi bírsággal is büntethetnek.
Mindemellett azzal is érdemes tisztában lennünk, hogy egy ember egyszerre maximum 2 kilogrammnyi gombát vihet haza magával, védett állami erdőkben pedig csak engedéllyel gyűjthetünk.
Milyen ehető gombákkal találkozhatunk ősszel?
A késő őszi hónapok egyik legjellegzetesebb fajának a szürke tölcsérgomba (Clitocybe nebularis) számít, de a vastag avarréteg a lila pereszkének (Lepista nuda) is kedvez. A Fortissima Fungus szerint szintén találkozhatunk piruló és vörösödő zsemlegombákkal, valamint a nagy kedvenccel, az óriás csiperkével, őzlábgombákkal, és különböző tinórukkal is.
Ugyanakkor van néhány fajta, amelyekre fokozottan ügyelni kell. Ilyen például az itthon is egyre nagyobb arányban előforduló, erősen mérgező gyilkos galóca, melyet elsősorban csupa fehér lemezéről, tönkjéről és bocskoráról ismerhetünk fel. Persze ezen kívül is van egy maréknyi olyan gomba, aminek fogyasztása „jobb” esetben csak gyomorpanaszokat okoz, a legrosszabb esetben viszont akár halálhoz is vezethet.
Az ehető, illetve a mérgező gombákról itt írtunk részletesebben: Egyre több a gyilkos galóca itthon – így ismerheted fel a mérgező gombafajtákat
Mire figyeljünk?
A gombászáshoz alapvetően nem szükséges különleges felszerelés, éppen elég, ha van nálunk egy kés és egy kosár. Azonban mivel egyes gombafajok mérgezőek, javasolt egy kézikönyvet is magunkkal vinni. Napjainkban az interneten számos olyan weboldal létezik, ahol tájékozódhatunk a mérgező, illetve az ehető gombákról, de a legjobban akkor járunk, ha a gyűjtést követően felkeresünk egy-egy gombaszakértőt.
Hazánkban szerencsére kiterjedt szakellenőri hálózat működik. Nagyobb városokban általában a piacok és vásárcsarnokok közelében is találhatunk gombavizsgálókat, ám arra figyelni kell, hogy a látogatáshoz általában előre kell időpontot egyeztetni. Ha a piacokon vizsgálnánk be szerzeményünket, akkor az adott helyszín nyitvatartását is tartsuk szem előtt.
Mindenesetre a szakellenőrökről a Pest Vármegyei Kormányhivatal által összeállított listájból és a Fortissima Fungus interaktív térképén is tájékozódhatunk. A legtöbb gombával egyébként javasolt minél hamarabb felkeresni egy szakértőt, hiszen például a zöldségekhez, gyümölcsökhöz képest a gombák elég hamar, akár pár napon belül is meg tudnak romlani. Ha a gomba tönkje nyomogatás hatására vizet ereszt, akkor jobb, ha már nem főzünk vele – hívja fel rá a figyelmet a Greendex.