Kínában robotok segítségével készülnek klónozott sertések
Ez az eljárás átformálhátná a világ élelmezési rendszerét.
A South China Morning Post szerint már most létezik egy teljesen automatizált klónozási eljárás, és úgy működik, mint a karikacsapás. Sőt, a mesterséges intelligenciával működő rendszer állítólag drasztikusan csökkentette a kézi klónozási kísérletek során tapasztalt hibák számát. Ami remek hír a jövőre nézve.
A Nankai Egyetem Mesterséges Intelligencia Főiskolájának kutatói által kifejlesztett technológia – amely a tudósok elmondása szerint hét malac születését segítette elő, emberi közreműködés nélkül – ahhoz vezethet, hogy a kereskedelmi klónozás teljesen hétköznapivá válik.
A klónozás, amelyet leggyakrabban az úgynevezett szomatikus sejtmagátültetéssel végeznek, kényes és időigényes. A sejtek könnyen megsérülnek útközben, hiszen az eljárás során magas az emberi mulasztás esélye, ugyanis rendkívül kimerítő munka. Ez pedig érhetően komoly akadályokat gördített a kereskedelmi forgalomba hozatal elé.
Az egyik kutató, Pan Dengke is panaszkodott, hogy a mikroszkopikus sejtek fölött görnyedve eltöltött hosszú évek hosszú órái maradandó hátproblémákhoz vezettek, ám az automatizálás enyhíthetné a fájdalmak egy részét.
A mesterséges intelligenciával működő rendszerünk képes kiszámítani a sejten belüli feszültséget, és úgy irányítani a robotot, hogy minimális erőt használjon a klónozási folyamat befejezéséhez, ami csökkenti az emberi kéz által okozott sejtkárosodást – mondta kollégája, Liu Yaowei.
Hszi Csin-ping kínai elnök napirendjén is kiemelt helyen szerepel az élelmezésbiztonság, illetve a sertéshús Kínában nagyon fontos. Az óriási ország egyik legnépszerűbb húsa, ám a sertéságazat még mindig lábadozik az afrikai sertésvírus pusztításából, amely súlyosan érintette a tenyészállományt.
A sok egészséges koca elvesztése miatt nagyobb szükség volt a tenyészkocaimportra, és az ágazat azóta igyekszik visszaszerezni az önellátást.
A kutatók reményei szerint a hatékony, automatizált klónozási gyakorlat a tömegek számára könnyebben elérhető, jó minőségű sertésállományt eredményez majd, miközben a nemzeti önellátási törekvéseket is segíti. Mivel azonban jelenleg a kereskedelmi célú klónozás nem egy bevett eljárás, még nem látható, hogy milyen széles körű hatása lesz a gazdaságra.