MENÜ
2024. október 18.
Lukács
Komondor és Puli, a két exobolygórendszer

Komondor és Puli, a két exobolygórendszer

index.hu / Lendvai András

Magyar fajták nevét viseli mostantól egy exobolygó és központi csillaga.

Újabb magyar elismerés, egy nemzetközi pályázat megnyerését követően magyar fajták nevét viseli mostantól egy exobolygó és központi csillaga. A kiválasztás során 20 exobolygórendszer kapott új nevet, amire 91 ország 603 pályázata érkezett be.

A saját kutyáját kétségkívül minden felelős gazda annyira szereti, hogy akár a csillagokat is lehozná neki, hamarosan azonban lehet, hogy erre sem lesz szükségük a négylábú kis kedvenceiknek.

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) pályázatán ugyanis elfogadták a magyar csapat javaslatát, amely az volt, hogy két magyar kutyafajtáról nevezzék el az egyik exobolygót.

De mik azok az exobolygók? Extraszoláris bolygóknak – vagy röviden exobolygóknak – nevezzük azokat a bolygókat, amelyek Naprendszerünkön kívül, vagyis idegen csillagok körül keringenek. Lényeg a lényeg, az IAU elfogadta a magyar csapat javaslatát, így

A KOMONDOR ÉS A PULI NEVET VISELHETI MOSTANTÓL A VADÁSZEBEK CSILLAGKÉPBEN TALÁLHATÓ HAT-P-12 CSILLAG ÉS A HAT-P-12 BOLYGÓ.

A pályázaton világszerte több mint 8800-an vettek részt, amelynek az volt a célja, hogy 20 olyan exobolygórendszert el tudjanak nevezni, amelyek egy központi csillagból és egy felfedezett exobolygóból állnak.

A bolygórendszerekről, a pályázatról és a két szóban forgó magyar kutyafajtáról az Én Kutyám magazin cikkében olvashatnak bővebben, amely ide kattintva érhető el.